Bekken- en/of lage rugpijn (evt. zwangerschapsgerelateerd)

Als u last heeft van bekkenpijn kunt u pijn ervaren op meerdere plekken. Bijvoorbeeld rond het stuitje, onderin de rug met eventuele uitstralende pijn naar de bil en de lies en rond het schaambeen. Deze klachten kunnen samenhangen met een zwangerschap, maar dat hoeft niet. Ook bij mannen kunnen pijnklachten ontwikkelen die met het bekken samenhangen.

Bij bekken- en lage rugpijn kunnen de spieren in het bekkengebied te slap of te gespannen zijn.

Loop niet langer door met vervelende klachten rondom het bekkengebied. Onze fysiotherapeut is gespecialiseerd en helpt u graag zo goed mogelijk van uw klachten af.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Bekken- en/of lage rugpijn (evt. zwangerschapsgerelateerd)

Lage rug- en bekkenpijn is een klacht die veel bij zwangere of pas bevallen vrouwen voorkomt. Toch zien we deze klachten ook bij niet-zwangere vrouwen en bij mannen.

Het bekken wordt gevormd door drie botstukken: de linker bekkenhelft, de rechter bekkenhelft en het heiligbeen. Het heiligbeen zit ingeklemd tussen de twee bekkenhelften en bevindt zich aan de achterzijde van het lichaam. Aan de voorzijde vormen de twee bekkenhelften het schaambeen en samen noemen we dit de bekkenring. Het bekken wordt door verschillende banden die over de gewrichten lopen bij elkaar gehouden. Deze banden kunnen weker worden, waardoor de gewrichten soepeler worden.

Tijdens een zwangerschap is dit functioneel, omdat het geboortekanaal gevormd dient te worden. Dit weker worden van de banden kan echter wel voor klachten zorgen, zoals lage rug en bekkenpijn.

Bij niet-zwangere vrouwen en bij mannen kunnen de klachten onder meer ontstaan door een disbalans tussen verschillende spiergroepen.

Symptomen bij lage rug- en bekkenpijn zijn:

 • Pijn in de onderrug, het stuitje, de buik, het schaambeen, zijkant of achterkant van het bovenbeen of in de liezen;
 • Last bij activiteiten als traplopen, omdraaien in bed, langdurig zitten, opstaan uit een stoel en wandelen;
 • Pijn bij schokkende bewegingen zoals hardlopen of fietsen op een hobbelige weg;
 • Pijn tijdens de menstruatie of het vrijen;
 • Niet op 1 been kunnen staan;
 • Na een dag met veel activiteiten meer pijnklachten;
 • Startpijn;
 • Vermoeidheid.

In onze praktijk is een aantal fysiotherapeuten gespecialiseerd in bekkenproblematiek en zwangerschapsgerelateerde klachten.

Via een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek onderzoekt de bekkentherapeut wat de oorzaak van uw klachten is en welke diagnose er gesteld moet worden. Hierna stelt zij – in samenspraak met  u – een behandelplan op en start u met de therapie.

Een belangrijk element in uw herstel is goede voorlichting, zodat u weet u waar de klachten vandaan komen en wat u zelf thuis kunt doen om de klachten te verminderen. Daarbij is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen rust en activiteit.

Afhankelijk van de oorzaak van de klachten start uw fysiotherapeut met de behandeling. Eventueel vult zij deze aan met een oefenprogramma dat u zowel op de praktijk als thuis kunt uitvoeren. De oefeningen zijn voornamelijk gericht op het verbeteren van de kracht, stabiliteit en coördinatie van het bekken.

Om bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap te voorkomen kunt u ervoor kiezen om ZwangerFit®-lessen te volgen. Tijdens deze lessen sport u onder begeleiding van een fysiotherapeut, waarbij het accent ligt op het voorkomen van klachten. Ook is het een ontspannen manier om met anderen lekker in beweging te zijn en te werken aan uw conditie.

Tijdens de zwangerschap zullen bekkenklachten niet altijd verdwijnen. Toch raden wij u aan om verergering van de klachten stop te zetten door oefentherapie, zodat u na de bevalling weer goed kunt herstellen.

Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt uw fysiotherapeutische behandeling volledig vergoed. Als u niet verzekerd bent, komen de kosten voor eigen rekening. U kunt zonder verwijzing bij ons terecht.

In onze praktijk werkt een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bekkenklachten. Zij heeft meerdere cursussen gevolgd met de focus op bekkenpijn.

Bent u zwanger? Binnen Fysiocentrum Beweeg werken geregistreerd ZwangerFit®-docenten, die op de hoogte zijn van alle ins en outs op het gebied van zwangerschapsklachten. Hierdoor kunnen zij u optimaal begeleiden tijdens en na uw zwangerschap.

U bent bij onze therapeuten in goede handen!

Bekken- en/of lage rugpijn (evt. zwangerschapsgerelateerd) behandelingen

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

 • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
 • Specialistische therapieën
 • Innovatieve behandelmethodes
 • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
 • Modern sportcentrum
 • Prettige, open sfeer
 • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten