Tenniselleboog (epicondylitis lateralis)

Pijn als u uw hand dichtknijpt, uw pols naar achteren buigt en/of als u uw onderarm naar buiten draait? Mogelijk heeft u last van een tenniselleboog, een veel voorkomende peesklacht, die niet zomaar verdwijnt.

Afhankelijk van uw klacht kunnen wij onze echoapparatuur inzetten om aannames te toetsen of uit te sluiten. Onze fysiotherapeuten werken vervolgens samen met u aan een gericht houdings- en trainingsprogramma, waarmee u zelf het herstel kunt bevorderen. Eventueel vullen wij de behandeling aan met shockwave therapie om de pees lokaal te behandelen.

Blijf niet langer doorlopen met pijn of een bewegingsbeperking: onze fysiotherapeuten helpen u zo goed mogelijk van uw klachten af.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Tenniselleboog (epicondylitis lateralis)

Een tenniselleboog of -arm is een klacht in de elleboog die – anders dan de naam doet vermoeden – niet alleen optreedt bij tennissers. Bij een tenniselleboog zijn de spieren en pezen die aanhechten op het bot van de elleboog geïrriteerd of ontstoken. Deze spieren lopen helemaal door tot in de pols en de vingers.

Door te veel trek op het peesweefsel en botvlies kunnen de klachten geleidelijk optreden, maar ook ineens acuut aanwezig zijn. Dagelijkse handelingen waardoor de klachten ontstaan, zijn bijvoorbeeld: schilderen, computerwerk, tuinieren, poetsen of werken met een schroevendraaier.

Een tennisarm of -elleboog is in te delen in 5 verschillende types:

  1. Irritatie van de aanhechting van de spier m. carpi radialis longus
  2. Irritatie van het botvlies bij de aanhechting van de spier m. carpi radialis brevis
  3. Irritatie van de pees van de m. carpi radialis brevis
  4. Irritatie van de spier m. carpi radialis brevis
  5. Irritatie van het botvlies bij de aanhechting van de spier m. extensorum digitorum

Bij elleboogklachten heeft u symptomen zoals:

  • Pijn aan de buitenzijde van de elleboog;
  • Pijn die optreedt bij het maken van een vuist met gestrekte elleboog;
  • Minder kracht bij bovenhands optillen; onderhands gaat meestal gemakkelijker;
  • Aanraking en druk op de buitenzijde van de elleboog is pijnlijk;
  • Volledig strekken van de elleboog kan beperkt of pijnlijk zijn;
  • Het rekken van de spieren in de onderarm kan de pijn oproepen.

Via een vraaggesprek en het onderzoeken van uw elleboog stelt een van onze fysiotherapeuten vast of u last heeft van een tenniselleboog of een andere aandoening. Hierbij kijkt hij zowel naar de elleboog als naar de bovenarm en nek. Ook beoordeelt hij de werking van uw spieren, gewrichten en zenuwen. Op deze manier brengt hij uw klachten zo compleet mogelijk in beeld en stelt een behandelplan op.

Om aannames te toetsen of uit te sluiten is het mogelijk dat een van onze fysiotherapeuten een echo maakt. U kunt hiervoor snel binnen onze praktijk terecht.

Een tenniselleboog is een hele vervelende en langdurige klacht waar u moeilijk zelf vanaf komt. Omdat de tenniselleboog ontstaat bij alledaagse bewegingen is het belangrijk om in kaart te brengen welke bewegingen de klachten verergeren. Vervolgens kijken we of een deel van de klachten met (houdings-)advies of kleine aanpassingen al verholpen kunnen worden.

Een ander aspect van de behandeling is ervoor zorgen dat de beweeglijkheid van uw arm toeneemt en dat de spieren in de onderarm weer voldoende op kracht komen, bijvoorbeeld door manuele therapie en oefentherapie. Uiteindelijk moet uw arm sterk genoeg zijn om een herhaling van klachten te voorkomen.

Daarnaast kan shockwave therapie of dry needling onderdeel zijn van uw behandelplan. Met shockwave wordt de doorbloeding van de pees gestimuleerd waardoor het lichaam zelf actief het herstel van de pees oppakt. Met dry needling wordt de spanning uit uw spieren gehaald.

Mocht de pijn – ondanks de behandelingen en aanpassingen in het dagelijks leven – onvoldoende afnemen, dan overlegt uw fysiotherapeut met u of een corticosteroïden injectie via de huisarts een passende optie is. Dit gebeurt echter zelden.

Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt uw fysiotherapeutische behandeling volledig vergoed. Als u niet verzekerd bent, komen de kosten voor eigen rekening. U kunt zonder verwijzing bij ons terecht.

Binnen onze praktijk zijn verschillende fysiotherapeuten werkzaam die hun krachten bundelen voor optimale zorg. Zo kunt u onder 1 dak terecht voor bijvoorbeeld echografie, manuele therapie, shockwave therapie en dry needling. Uw zorg is altijd goed en snel georganiseerd!

Uw kracht en conditie op peil houden na het behandeltraject of werken aan een betere houding? Kom naar ons sportcentrum voor Fysio Fitness of Perfect Pilates.

Tenniselleboog (epicondylitis lateralis) behandelingen

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

  • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
  • Specialistische therapieën
  • Innovatieve behandelmethodes
  • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
  • Modern sportcentrum
  • Prettige, open sfeer
  • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten