Enkelinstabiliteit

Gaat u gauw door de enkel of heeft u pijn aan de buitenzijde van uw enkel? Door de instabiliteit blijft u kans houden op het opnieuw zwikken van uw enkel. Dit komt doordat de spieren en enkelbanden minder sterk zijn.

Als uw enkel instabiel is dan is het belangrijk om de coördinatie, balans, spiersamenwerking en de spierkracht in de enkel te verbeteren. Hiermee vermindert u de pijn en de kans op nieuwe verzwikkingen.

Heeft u regelmatig last van verzwikkingen en/of pijnklachten aan uw enkel? Maak nu een afspraak, onze fysiotherapeuten helpen u graag om zo goed mogelijk te herstellen.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Enkelinstabiliteit

Bij enkelinstabiliteit heeft u pijn en een instabiel/wankel gevoel in het enkelgewricht. Deze klachten komen voor in alle leeftijdscategorieën, maar zien wij in onze praktijk relatief vaak bij (contact)sporters. De klachten ontstaan meestal door het herhaaldelijk verzwikken van de enkel, wat de kans op enkelinstabiliteit verder verhoogt.

Het enkelgewricht wordt stevig bij elkaar gehouden door de binnenste en buitenste enkelband en de omliggende spieren. Deze structuren werken samen om stabiliteit in de enkel te creëren, maar bij beschadigingen kan de enkel instabiel raken.

Er is een verschil tussen kortdurende en langdurige enkelinstabiliteit. In de meeste gevallen herstelt deze enkelinstabiliteit weer binnen 6 weken na een trauma/ongeluk. Als de klachten langer dan 12 weken aanhouden spreken we van langdurige enkelinstabiliteit.

Enkelstabiliteit is in twee categorieën te verdelen:

  • Functionele enkelinstabiliteit: de enkelbanden zijn goed hersteld, maar de spieren rond de enkel zijn nog te zwak of reageren onvoldoende. De actieve stabiliteit van de enkel is verstoord: de enkelbanden, spieren en het gewrichtskapsel reageren niet goed op de bewegingen in de enkel. Het lichaam corrigeert te langzaam wanneer u zich (bijna) verstapt;
  • Mechanische enkelinstabiliteit: de enkelbanden zijn niet sterk genoeg of nog niet helemaal goed genezen, ook wel laxiteit genoemd. De beweeglijkheid in het enkelgewricht is te groot waardoor de enkel instabiel blijft.

Cliënten die een enkelverzwikking doormaken, ontwikkelen in 20% tot 40% van de gevallen langdurige enkelinstabiliteit. Het is dus zeer belangrijk om een enkelverzwikking goed te behandelen en uw enkel goed te trainen!

Symptomen bij enkelinstabiliteit zijn:

  • Onzeker gevoel in de enkel tijdens het lopen of sporten;
  • Regelmatig verzwikken van de enkel;
  • Pijn in het gebied rond de enkel, meestal aan de buitenkant;
  • Instabiel gevoel in de enkel bij het lopen op oneffen ondergrond;
  • Vocht in de enkel na belasting.

Verschijnselen bij functionele instabiliteit:

  • Verstoorde coördinatie van de enkel;
  • Verlies van stabiliteit in de enkel;
  • Verlies van spierkracht in de enkel;
  • Bewegingsangst;
  • Verminderde beweeglijkheid in de enkel en voet.

Verschijnselen bij mechanische instabiliteit:

  • Vergrote beweeglijkheid van de enkel door te losse enkelbanden.

Via een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek stelt uw fysiotherapeut de diagnose vast. Er zijn verschillende testen die hij kan uitvoeren om te onderzoeken of er sprake is van een functionele of mechanische instabiliteit.

Als uw fysiotherapeut twijfelt over de aard van het letsel, dan kan hij u doorsturen naar de huisarts voor een röntgenfoto of kijkoperatie.

Bij de conservatieve (niet-operatieve) behandeling van enkelinstabiliteit gaat uw fysiotherapeut met u aan de slag met oefentherapie. Hierbij richt u zich op het verbeteren van de coördinatie, balans, spiersamenwerking en de spierkracht in de enkel. Dit is een samenspel van de spieren en banden in de enkel die nauw met elkaar samenwerken. Het doel is het verbeteren van de stabiliteit van het enkelgewricht en het voorkomen van nieuwe enkelverzwikkingen.

Als fysiotherapie niet genoeg effect heeft en/of bij een mechanische instabiliteit kan er een operatie worden uitgevoerd. Dit is ook afhankelijk van uw activiteitenniveau. Het herstel na een operatie kan 5 tot 9 maanden duren; hiervoor volgt u een revalidatietraject bij de fysiotherapeut.

Bent u geopereerd voor enkelinstabiliteit? Dan valt uw revalidatie onder de chronische aandoeningen. Dit betekent dat u voor de duur van 1 jaar een chronische machtiging voor fysiotherapie krijgt. Hiervoor heeft u wel een verwijzing van uw medisch specialist nodig.

De eerste 20 behandelingen worden vervolgens vergoed door uw aanvullende verzekering. Bent u niet of onvoldoende aanvullend verzekerd, dan krijgt u van ons een nota  die u zelf dient te voldoen. Vanaf de 21ste behandeling worden de kosten betaald uit de basis verzekering. Per kalenderjaar wordt dan wel eerst aanspraak gedaan op het eigen risico.

Bent u niet geopereerd? Als u aanvullend verzekerd bent, dan wordt uw fysiotherapeutische behandeling volledig vergoed. Als u niet verzekerd bent, komen de kosten voor eigen rekening. U kunt zonder verwijzing bij ons terecht.

Voor kinderen tot 18 jaar wordt fysiotherapie – zonder eigen risico – vergoed vanuit de basisverzekering.

Binnen onze praktijk zijn verschillende fysiotherapeuten werkzaam die hun krachten bundelen voor optimale zorg. Zo kunt u onder 1 dak terecht voor bijvoorbeeld echografiemanuele therapieshockwave therapie en sportfysiotherapie. Uw zorg is altijd goed en snel georganiseerd!

Uw kracht en conditie op peil houden na het revalidatie- of behandeltraject? Kom naar ons sportcentrum voor Fysio Fitness of Perfect Pilates®!

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

  • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
  • Specialistische therapieën
  • Innovatieve behandelmethodes
  • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
  • Modern sportcentrum
  • Prettige, open sfeer
  • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten