Achillespeesletsel/ tendinopathie

De achillespees is een belangrijke pees in ons lichaam, waar vaak grote krachten op staan. Bij achillespeesletsel treedt vaak pijn op bij bewegen. Ook is stijfheid van de pees, vooral in de ochtend of als u heeft gezeten, een kenmerkend symptoom bij achillespeesblessures.

Binnen onze praktijk bundelen we onze kennis en ervaring om u zo goed mogelijk van uw klachten af te helpen. Hiervoor vindt u onder meer fysiotherapie, echografie en shockwave therapie onder 1 dak.

Houden uw achillespeesklachten al een poosje aan? Wilt u weer vrijuit kunnen bewegen? Maak een afspraak: onze therapeuten zetten zich in voor een goed herstel!

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Achillespeesletsel/ tendinopathie

De achillespees bevindt zich aan de achterzijde van de voet en hecht aan op de hak. Bij peesletsel (tendinopathie) zit het probleem of in de pees zelf of op de aanhechting van de pees aan het hielbeen. De achillespees is het verlengde van de kuitspier en is de sterkste pees van het lichaam. Dit moet ook wel, aangezien de achillespees flinke kracht moet kunnen weerstaan bij dagelijkse activiteiten zoals traplopen, hardlopen en springen.

Bij achillespeesletsel is de kwaliteit en structuur verminderd (dit noemen we een tendinose) of de pees zelf is ontstoken (tendinitis). We maken onderscheid tussen een tendinopathie van het middengedeelte van de pees en een tendinopathie van de aanhechting van de pees op het hielbeen. Klachten in het middengedeelte van de pees zijn vaak sneller verholpen dan problemen in de aanhechting van de pees.

De klachten ontstaan over het algemeen geleidelijk aan door overbelasting van de pees. Dit hoeft geen zware belasting te zijn op de pees. Andere mogelijke factoren die bijdragen aan het ontstaan zijn: verhoging van de trainingsintensiteit, wijziging van schoenen, het naar binnen zakken van de voet (overpronatie) of te korte/zwakke kuitspieren.

Symptomen bij achillespees tendinopathie zijn:

 • Pijnlijke achillespees of aanhechting op het hielbeen;
 • Eerst klachten na het sporten, in een later stadium kunnen klachten ook tijdens het sporten of in rust aanwezig zijn;
 • Pijn bij het staan op de tenen, springen of hinkelen;
 • Zwelling rond de pees;
 • Druk op de achillespees of de aanhechting van de achillespees is pijnlijk.

Via een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek achterhaalt uw fysiotherapeut de diagnose en de oorzaak van de klachten. Hierbij is het belangrijk om onderscheid te maken of de klachten in de pees zitten of in de aanhechting en of het tendinitis (ontstekingsgerelateerd) of tendinose (kwaliteits- en structuurvermindering) klachten zijn.

Als het nodig is, kunnen we binnen onze praktijk een echo laten maken door een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. Hierdoor krijgt uw fysiotherapeut aanvullende informatie van het aangedane gebied om zijn behandeling hierop aan te passen.

Door te achterhalen wat de oorzaak is van uw klachten, zet uw fysiotherapeut in op zowel het behandelen van de klacht als de oorzaak ervan.

Eerst beginnen we met het verminderen van de ontsteking door rust en koelen. Daarna gaat u samen met uw fysiotherapeut aan de slag met excentrische oefeningen voor de achillespees en met rekoefeningen. Excentrisch trainen houdt in dat een spier kracht moet leveren terwijl ze langer wordt, waar normaal gesproken bij spierkrachttraining de spieren juist korter worden (ook wel concentrisch trainen genoemd). Door excentrisch te trainen stijgt de kwaliteit en de trekkracht van de pees. 60 tot 90% van onze cliënten met een tendinopathie van het middengedeelte van de achillespees heeft hier baat bij en is binnen 12 weken van de klachten af.

Ook shockwave therapie heeft een bewezen positief effect op achillespeesklachten. Door het aangedane gebied met shockgolven te behandelen, verminderen de pijn en ontstekingsverschijnselen – in de meeste gevallen al na 6 behandelingen.

Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt uw fysiotherapeutische behandeling volledig vergoed. Als u niet verzekerd bent, komen de kosten voor eigen rekening. U kunt zonder verwijzing bij ons terecht.

Een aantal fysiotherapeuten binnen onze praktijk is opgeleid tot echografist, waardoor we hoogwaardige kennis in huis hebben om uw enkelklacht nog beter te kunnen beoordelen via echografisch onderzoek.

Jaarlijks volgen de echografisten bijscholing om hun vakkennis en informatie over innovaties up-to-date te houden. Zo bent u zeker van kwalitatieve echografie! In combinatie met shockwave therapie, waar een aantal van onze therapeuten ook een specifieke cursus voor gevolgd hebben, kunnen wij u extra en gespecialiseerde zorg bieden.

Als het nodig is, schakelen we – in overleg met u – de podotherapeut in om bijvoorbeeld de stand van uw voeten, uw schoeisel of uw looppatroon te onderzoeken. Samen zetten wij ons in voor optimale enkelzorg!

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

 • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
 • Specialistische therapieën
 • Innovatieve behandelmethodes
 • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
 • Modern sportcentrum
 • Prettige, open sfeer
 • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten