Heupartrose

Een versleten heup hindert u bij het dagelijks bewegen. Doordat het kraakbeen beschadigd of weggesleten is, krijgt u heuppijn en een verstijfde heup.

Ondanks het weggesleten kraakbeen kan onze fysiotherapeut u helpen bij het verminderen van de klachten. Door meer kracht en stabiliteit op te bouwen, kunt u uw dagelijkse activiteiten weer beter uitvoeren.

Herkent u deze symptomen of heeft u de diagnose heupartrose gekregen? Maak dan een afspraak met onze fysiotherapeut.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Heupartrose

Bij heupartrose – ook wel heupslijtage genoemd – is het kraakbeen in het heupgewricht beschadigd. Hierdoor gaat het bewegen minder soepel, ontstaan pijnklachten en gaat de heup stijf aanvoelen.

Het kraakbeen dat tussen de heupkop en heupkom zit, zorgt voor een optimale glijbaarheid van de botten ten opzichte van elkaar en heeft een schokdempende werking. Als dit kraakbeen verdwijnt komen de botstructuren in de heup steeds dichter bij elkaar. Het lichaam kan vervolgens als reactie osteofyt aanmaken. Daardoor ontstaan er botachtige uitgroeiingen aan de randen van het gewricht. Dit doet het lichaam om het gewricht breder te maken zodat de druk over een groter oppervalk verdeeld wordt.

In de meeste gevallen ontstaat artrose door het ouder worden. Ook kunnen de klachten optreden bij bepaalde sporten waarbij zich veel druk in de heup voordoet.

Bij heupartrose heeft u klachten zoals:

 • Stijfheid van het heupgewricht, moeite met opstaan en wandelen;
 • Ochtendstijfheid: u moet ’s ochtends even op gang komen voordat de stijfheid verdwijnt;
 • De beweeglijkheid van de heup is beperkt in alle richtingen;
 • Bewegingen van de heup voelen stijf en pijnlijk aan;
 • Krachtverlies bij het heffen van het been naar opzij (abductie).

Opvallend is dat door het krachtsverlies het looppatroon kan veranderen: sommige cliënten lijken te waggelen waarbij de romp steeds richting de aangedane zijde helt. Ook wordt de lengte van de looppas vaak korter.

Via een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek zal uw fysiotherapeut de diagnose heupartrose stellen. Als hij hierover twijfelt dan stuurt hij u door naar de huisarts om röntgenfoto’s te laten maken. De foto’s kunnen uitsluitsel geven over de diagnose. Vervolgens komt u weer terug bij onze fysiotherapeut om te starten met een revalidatietraject.

Onder begeleiding van uw fysiotherapeut start u met oefentherapie om de spieren rondom de heup te versterken en de stabiliteit te trainen. Doordat de spieren rondom het gewricht sterker worden, zal het gewricht stabieler zijn en kan het meer kan verdragen.

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid van de heup.

Artrose is onomkeerbaar: de schade aan de kraakbeenlaag verdwijnt helaas niet. Wel kunnen de heupklachten door oefentherapie overgaan en wegblijven. Het is vooral belangrijk om met het gewricht te blijven bewegen en uw spieren in optimale conditie te houden.

Als het nodig is overlegt uw fysiotherapeut met de huisarts over eventuele pijnmedicatie.

Heupartrose wordt deels vanuit de basisverzekering vergoed. Als u een verwijzing van de huisarts of orthopeed heeft waar heupartrose opstaat, krijgt u 12 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering per jaar. Let op: er wordt jaarlijks eerst aanspraak gemaakt op het eigen risico.

Naast een behandelplan voor uw revalidatie hebben wij ook een speciaal beweegprogramma voor heupklachten. Informeer naar de mogelijkheden bij een van onze medewerkers.

Binnen onze praktijk zijn verschillende fysiotherapeuten werkzaam die hun krachten bundelen voor optimale zorg. Zo kunt u onder 1 dak terecht voor bijvoorbeeld echografiemanuele therapieshockwave therapie en bekkentherapie. Uw zorg is altijd goed en snel georganiseerd!

Uw kracht en conditie op peil houden na het behandeltraject? Kom naar ons sportcentrum voor Fysio Fitness of Perfect Pilates®.

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

 • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
 • Specialistische therapieën
 • Innovatieve behandelmethodes
 • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
 • Modern sportcentrum
 • Prettige, open sfeer
 • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten