Duizeligheid

Als u regelmatig duizelig bent, kan u hierdoor letterlijk en figuurlijk uit balans raken. Duizeligheid is altijd een symptoom en nooit een zelfstandig ziektebeeld.

Laat uw klachten goed onderzoeken door onze kaak- en aangezichtsfysiotherapeut. Zij is gespecialiseerd in het analyseren en behandelen van duizeligheidsklachten. Maak nu een afspraak.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Duizeligheid

Ieder mens krijgt constant informatie binnen over de ruimte om zich heen en de positie die het lichaam daarin aanneemt. Deze informatie komt uit verschillende systemen, zoals het evenwichtsorgaan, de ogen en de spieren en pezen uit de nekregio.

In de hersenstam en de kleine hersenen wordt de informatie verwerkt om van daaruit de lichaamsspieren aan te sturen. Zo kunt u uw houding aanpassen en het evenwicht bewaren. Daarnaast gaan er signalen met informatie naar de grote hersenen waar het bewustzijn zich bevindt. Als daar verkeerde of niet bekende informatie binnenkomt, kan er een gevoel van duizeligheid ontstaan.

Duizeligheidsklachten komen voor bij 3 tot 14% van de patiënten die een huisarts bezoeken. Het is ook een klacht die sterk leeftijdsafhankelijk is. Met name bij mensen ouder dan 65 jaar komt duizeligheid veel voor.

Er zijn grofweg drie typen duizeligheid te onderscheiden:

Duizeligheid algemeen

Algemene duizeligheid treedt voornamelijk op door een acute aandoening van een van de evenwichtsorganen. Zo’n aanval leidt tot heftige (draai)duizeligheid met misselijkheid en braken. De patiënt ziet op dat moment de omgeving draaien en de klachten kunnen minuten tot uren duren. Daarna verdwijnen de klachten meestal vanzelf.

De bekendste oorzaken voor een acute aanval van draaiduizeligheid zijn: een ontsteking van het evenwichtsorgaan, de ziekte van Ménière, migraine, een doorbloedingsstoornis of bloeding in het evenwichtsorgaan en/of de (kleine) hersenen.

B.P.P.D. (benigne paroxysmale positieduizeligheid)

Dit is een goedaardige vorm van draaiduizeligheid die enkele seconden duurt en optreedt bij bepaalde bewegingen zoals bukken, omhoog kijken, omdraaien en gaan liggen in bed. De klachten worden veroorzaakt door ‘steentjes’ die op de verkeerde plek door het evenwichtsorgaan zwerven.

Neuritis vestibularis

Kenmerkend bij neuritis vestibularis is de acuut optredende, hevige draaiduizeligheid die vervolgens langzaam – in de loop van dagen tot weken – weer afneemt. Hierbij voelt de patiënt zich  doorgaans ernstig ziek: de eerste dagen ligt hij het liefst op bed en is hij nauwelijks in staat om normale werkzaamheden uit te voeren. In het begin gaat de draaiduizeligheid vaak gepaard met misselijkheid en braken.

Na de hevige duizeligheid volgt een periode van instabiliteit, geleidelijk overgaand in een enigszins onzeker gevoel bij snelle hoofdbewegingen.

Duizeligheid door angstklachten

Bij angst is er meestal geen sprake van draaiduizeligheid, maar van een zweverig gevoel. Hierbij kan ook hyperventilatie meespelen in combinatie met een depressie.

Symptomen van duizeligheid zijn:

  • Het gevoel hebben dat de omgeving draait;
  • Het gevoel dat u gaat vallen;
  • Licht gevoel in het hoofd;
  • Bepaalde (hoofd)bewegingen verergeren de klachten;
  • Verminderd gehoor;
  • Oorsuizen;
  • Hoofdpijn;
  • Misselijkheid;
  • Braken;
  • Hartkloppingen, transpireren;
  • Moeite met praten;
  • Dubbelzien;
  • Benauwdheid, angst.

Onze craniofaciaal therapeut start met een intake en uitgebreid lichamelijk onderzoek. Zo probeert zij te achterhalen welk type duizeligheid u heeft en wat de klachten uitlokt.

Daarna stelt de therapeut een maatwerk behandelplan op en gaat zij samen met u aan de slag om grip te krijgen op de klachten.

Afhankelijk van het type duizeligheid stelt de kaak- en aangezichtsfysiotherapeut een maatwerk behandeling voor u op. Uw behandeling bestaat bijvoorbeeld uit mobilisaties, oefentherapie en zogenaamde repositietechnieken. Dit zijn specifieke handgrepen waarmee de los zwevende oorsteentjes worden verplaatst naar een ander deel van het evenwichtsorgaan. De steentjes kunnen dan niet meer leiden tot duizeligheid.

Aanvullend krijgt u adviezen en uitleg om thuis oefeningen te doen. Hiermee bevordert u zelf uw herstel. Uw lichaam opnieuw leren vertrouwen is ook een belangrijke factor voor uw gezondheid. Daar helpt uw therapeut u graag bij!

Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt uw fysiotherapeutische behandeling volledig vergoed. Als u niet verzekerd bent, komen de kosten voor eigen rekening. U kunt zonder verwijzing bij ons terecht.

Onze craniofaciaal therapeut heeft zich volledig toegelegd op het behandelen van spieren, gewrichten en zenuwen in het hoofd, aangezicht en kauwstelsel.

Zij is dé specialist in het behandelen van (complexe) kaak- en aangezichtsaandoeningen. Als het nodig is voor uw herstel bundelt zij haar kennis met andere specialisten in onze praktijk. Zo kunt u onder 1 dak terecht voor bijvoorbeeld fysiotherapie voor ouderen of dry needling.

Onze craniofaciaal fysiotherapeut is manueel therapeut en heeft een extra specialisatie gevolgd in kaak- en aangezichtsfysiotherapie. Ook is zij aangesloten bij brancheorganisatie Crafta. Doorlopend volgt onze craniofaciaal fysiotherapeut bijscholing: u bent dus verzekerd van uitstekende zorg!

Duizeligheid behandelingen

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

  • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
  • Specialistische therapieën
  • Innovatieve behandelmethodes
  • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
  • Modern sportcentrum
  • Prettige, open sfeer
  • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten