Knieartrose

Een versleten knie hindert u dagelijks in het vrij bewegen. Dit komt omdat uw kraakbeen beschadigd of weggesleten is. Het laagje kraakbeen is dan dunner dan normaal, waardoor u kniepijn heeft en in de ochtend een stijve knie. Er zijn verschillende afwijkingen die de kans op een versleten knie vergroten, bijvoorbeeld een ongeval, een breuk of na het operatief verwijderen van uw meniscus.

Ondanks het weggesleten kraakbeen kan onze fysiotherapeut u helpen bij het verminderen van de klachten. Door meer kracht en stabiliteit op te bouwen, kunt u uw dagelijkse activiteiten weer beter uitvoeren.

Herkent u deze symptomen of heeft u de diagnose knieartrose gekregen? Maak dan een afspraak met onze fysiotherapeut.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Knieartrose

Het kniegewricht in het lichaam bestaat uit twee botstukken (het onderbeenbot en het bovenbeenbot) met een laag kraakbeen op het uiteinde van de botten. Kraakbeen heeft als functie schokdemping en het vloeiend laten bewegen van de gewrichten. In gewricht zit ook een gewrichtsvloeistof om het gewricht als het ware te smeren.

Artrose is een proces van beschadiging van het kraakbeen. Bij artrose wordt de gladde kraakbeen-laag zachter en poreus en wordt de gewrichtsvloeistof juist dikker. Het kraakbeen is niet doorbloed en kan daardoor niet door het lichaam zelf worden gerepareerd. Als er eenmaal artrose wordt vastgesteld, dan is dit proces helaas onomkeerbaar.

Factoren die artrose veroorzaken zijn: overgewicht, leeftijd, maar ook langdurige belasting of eerder letsel (scheur in de meniscus of kruisband) van de knie. Vrouwen hebben overigens eerder last van knieartrose dan mannen.

Er zijn 4 verschillende gradaties te onderscheiden:

Graad 0:              Normaal kraakbeen
Graad 1:              Het kraakbeen wordt zachter en poreuzer en kan minder goed krachten opvangen.
Graad 2 + 3:       Het kraakbeen scheurt en kan soms afbrokkelen wat klachten veroorzaakt.
Graad 4:              Het kraakbeen is grotendeel weggesleten.

De ernst van de artrose staat hierbij niet in relatie staat met de klachten. Het kan zo zijn dat u geen kraakbeen meer heeft maar toch weinig klachten ervaart of juist andersom.

Doordat het kraakbeen langzaam verdwijnt, past het bot zich aan om de krachten van beweging op te vangen. Het gewricht gaat vaak ontstekingen vertonen waardoor deze pijnlijk aanvoelt in combinatie met zwelling en warmte.

U kunt ook last krijgen van ‘startstijfheid’ (u heeft moeite om op gang te komen) en pijn bij langere belasting, zoals wandelen en lang staan. U kunt zich ook instabiel voelen op het been met bijkomende spiervermoeidheid of spierzwakte.

Via een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek zal uw fysiotherapeut de diagnose knieartrose stellen. Als hij hierover twijfelt, dan stuurt hij u door naar de huisarts om röntgenfoto’s te laten maken. De foto’s kunnen uitsluitsel geven over de diagnose. Vervolgens komt u weer terug bij onze fysiotherapeut om te starten met een revalidatietraject.

Onder begeleiding van uw fysiotherapeut start u met oefentherapie om de spieren rondom de knie te versterken en de stabiliteit te trainen. Doordat de spieren rondom het gewricht sterker worden, zal het gewricht stabieler zijn en kan het meer kan verdragen.

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid van de knie. Artrose is onomkeerbaar: de schade aan de kraakbeenlaag verdwijnt helaas niet. Wel kunnen de knieklachten door oefentherapie overgaan en wegblijven. Het is vooral belangrijk om met het gewricht te blijven bewegen en uw spieren in optimale conditie te houden.

Als het nodig is overlegt uw fysiotherapeut met de huisarts over eventuele pijnmedicatie.

Knieartrose wordt deels vanuit de basisverzekering vergoed. Als u een verwijzing van de huisarts of orthopeed heeft waar knieartrose opstaat, krijgt u 12 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering per jaar. Let op: er wordt jaarlijks eerst aanspraak gemaakt op het eigen risico.

Naast een behandelplan voor uw revalidatie hebben wij ook een speciaal beweegprogramma voor knieklachten. Informeer naar de mogelijkheden bij een van onze medewerkers.

Binnen onze praktijk zijn verschillende fysiotherapeuten werkzaam die hun krachten bundelen voor optimale zorg. Zo kunt u onder 1 dak terecht voor bijvoorbeeld echografiemanuele therapieshockwave therapie en dry needling. Uw zorg is altijd goed en snel georganiseerd!

Uw kracht en conditie op peil houden na het behandeltraject? Kom naar ons sportcentrum voor Fysio Fitness of Perfect Pilates®.

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

  • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
  • Specialistische therapieën
  • Innovatieve behandelmethodes
  • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
  • Modern sportcentrum
  • Prettige, open sfeer
  • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten