Meniscusletsel

Schiet uw knie weleens op slot? Of heeft u pijnklachten als u traploopt of draaiende bewegingen maakt? Mogelijk heeft u schade aan uw meniscus. Dit kan optreden door een ongeluk tijdens het sporten of door het verouderen van de meniscus zelf.

Bij beide soorten letsel helpt onze fysiotherapeut u om kracht en conditie van de knie op te bouwen. Hierdoor verminderen de klachten en kunt u weer vrijer bewegen.

Heeft u knieklachten die u hinderen in uw dagelijkse leven, werk en sport? Of heeft u een ongeluk gehad waardoor uw knie is beschadigd? Maak nu een afspraak, wij helpen u om zo goed mogelijk te herstellen.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Meniscusletsel

De meniscus bestaat uit twee halvemaanvormige schijven in de knie: de mediale (binnenste) en de laterale (buitenste) meniscus. De meniscus verdelen de druk in het kniegewricht. De botten van de knie passen niet precies op elkaar, de meniscus zorgen ervoor dat beide botdelen toch goed op elkaar aansluiten.

Letsel aan de meniscus kan op 2 manieren optreden:

  1. Degeneratief meniscusletsel: de kwaliteit van de meniscus gaat achteruit door veroudering;
  2. Traumatisch meniscusletsel: een trauma/ongeluk tijdens het sporten.

Bij degeneratief meniscusletsel ontstaan gemakkelijk scheuren in de menicus en vermindert de dempende werking. Bij acuut meniscusletsel ontstaat er een scheur in een van beide meniscus door een verdraaiing van de knie of een verhoogd drukmoment in de knie.

De pijn bevindt zich altijd aan de kant waar de beschadigde meniscus zit. Deze pijnklachten voelt u vooral bij traplopen, hurken en belaste draaibewegingen. Het lopen op een oneffen ondergrond, zoals gras, kan ook voor klachten zorgen.

Een ander veelvoorkomend symptoom bij meniscusklachten zijn ‘slotklachten’. Hierbij komt een deel van de meniscus klem te zitten in het gewricht, waardoor buigen of strekken van de knie niet meer goed lukt.

Via een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek kan uw fysiotherapeut achterhalen of er meniscusletsel aanwezig is. Bij beide vormen van meniscusletsel biedt fysiotherapie duidelijke meerwaarde bij uw herstel.

Als uw fysiotherapeut twijfelt over de aard van het letsel, dan kan hij u doorsturen naar de huisarts voor een MRI of kijkoperatie.

Degeneratief meniscusletsel is niet terug te draaien, wel kunnen we met fysiotherapie proberen de meniscus zo gezond mogelijk te houden door regelmatig en gedoseerd te bewegen. Ook is het uitvoeren van een oefenprogramma met stabiliserende  en spierversterkende oefeningen belangrijk.

Bij traumatisch meniscusletsel moet eerst beoordeeld worden of de klachten zelfstandig zullen genezen, hiervoor mag de scheur niet te groot zijn. Bij een grote scheur kan overwogen worden een operatie uit te laten voeren. Bij beide opties helpt uw fysiotherapeut u weer verder op gang via een oefenprogramma met spierversterkende en stabiliserende oefeningen.

Bent u geopereerd voor meniscusletsel? Dan valt uw revalidatie onder de chronische aandoeningen. Dit betekent dat u voor de duur van 1 jaar een chronische machtiging voor fysiotherapie krijgt, als u van uw medisch specialist een verwijzing heeft voor fysiotherapie. De eerste 20 behandelingen worden vervolgens vergoed door uw aanvullende verzekering. Bent u niet of onvoldoende aanvullend verzekerd, dan krijgt u van ons een nota die u zelf dient te voldoen. Vanaf de 21ste behandeling worden de kosten betaald uit de basis verzekering. Per kalenderjaar wordt dan wel eerst aanspraak gedaan op het eigen risico.

Bent u niet geopereerd? Als u aanvullend verzekerd bent, dan wordt uw fysiotherapeutische behandeling volledig vergoed. Als u niet verzekerd bent, komen de kosten voor eigen rekening. U kunt zonder verwijzing bij ons terecht.

Voor kinderen tot 18 jaar wordt fysiotherapie – zonder eigen risico – vergoed vanuit de basisverzekering.

Naast een behandelplan voor uw revalidatie hebben wij ook een speciaal beweegprogramma voor knieklachten. Informeer naar de mogelijkheden bij een van onze medewerkers.

Binnen onze praktijk zijn verschillende fysiotherapeuten werkzaam die hun krachten bundelen voor optimale zorg. Zo kunt u onder 1 dak terecht voor bijvoorbeeld echografiemanuele therapieshockwave therapie en sportfysiotherapie. Uw zorg is altijd goed en snel georganiseerd!

Uw kracht en conditie op peil houden na het revalidatietraject? Kom naar ons sportcentrum voor Fysio Fitness of Perfect Pilates®!

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

  • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
  • Specialistische therapieën
  • Innovatieve behandelmethodes
  • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
  • Modern sportcentrum
  • Prettige, open sfeer
  • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten