Houdingsgerelateerde nekpijn

Als u veel in dezelfde en onjuiste houding zit, kunnen verschillende nekklachten optreden. Doordat het gewicht van uw hoofd extra op de nekspieren duwt, ontstaat overbelasting. Hierdoor kunt u hoofd-, nek- en schouderpijn krijgen.

Ook bij jongeren zien we veel nekklachten ontstaan door het gebruik van een mobieltje of IPad. Juist omdat zij nog in de groei zijn, is tijdig ingrijpen belangrijk.

Onze fysiotherapeut of oefentherapeut helpt u bij het analyseren van uw klachten en het verminderen of oplossen daarvan. Maak nu een afspraak!

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Houdingsgerelateerde nekpijn

Bij houdingsgerelateerde nekpijn heeft u pijnklachten in de nek en bovenrug die zijn ontstaan door een verkeerde houding. U voelt bijvoorbeeld pijn, stijfheid en een gevoel van vermoeidheid in de nek.

Doordat het hoofd te ver naar voren staat ten opzichte van de romp – anteropositie genoemd – ontstaan deze klachten. Het zwaartepunt van het hoofd komt namelijk te ver voor de halswervelkolom te liggen, waardoor de nekspieren extra belast worden. De disbalans tussen de spieren in de nek zorgen voor pijnklachten.

Veel mensen hebben tegenwoordig een verkeerde (werk)houding. We hebben allemaal de neiging om voorover gebogen te zitten tijdens bepaalde activiteiten, zoals aan het bureau zitten tijdens werk of studie. Maar ook het kijken op een laptop, tablet of mobieltje heeft veel invloed op deze nekhouding en kunnen zorgen voor overbelasting.

Als u last heeft van houdingsgerelateerde nekpijn, dan heeft u bijvoorbeeld:

 • Een pijnlijk en vermoeid gevoel in de nek, bovenrug of het hoofd;
 • Een stijve nek;
 • Soms klachten van het kaakgewricht;
 • Drukgevoeligheid van de nekspieren;
 • Hoofdpijnklachten;
 • Het gevoel dat uw hoofd zwaar is.

Via een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek inventariseert onze fysiotherapeut uw nekklachten en stelt hij een diagnose. Hierna schrijft hij in overleg met u een behandelplan om u zo snel mogelijk van de klachten af te helpen.

Bij houdingsgerelateerde nekpijn is het belangrijk dat u uw houding leert aan te passen. Onze fysiotherapeut of oefentherapeut zal hiervoor met u aan de slag gaan. Het veranderen van uw houding kan erg lastig zijn, omdat u dit al jaren gewend bent om zo te doen.

Natuurlijk ondersteunen wij u daarbij, bijvoorbeeld met een oefenprogramma in onze zaal en met oefeningen voor thuis. Als de nekklachten voornamelijk op het werk optreden, kan een analyse door uw fysiotherapeut of oefentherapeut van uw houding op de werkplek ook bijdragen aan klachtenvermindering.

Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt uw fysiotherapeutische behandeling volledig vergoed. Als u niet verzekerd bent, komen de kosten voor eigen rekening. U kunt zonder verwijzing bij ons terecht.

Voor kinderen tot 18 jaar wordt fysiotherapie – zonder eigen risico – vergoed vanuit de basisverzekering.

In ons team werken ervaren nekspecialisten die u graag helpen. Onze therapeuten zijn, door jaarlijkse studie en scholing, op de hoogte van moderne behandeltechnieken.

Daarnaast zijn binnen onze praktijk verschillende fysiotherapeuten werkzaam die hun krachten bundelen voor optimale zorg. Zo kunt u onder 1 dak terecht voor bijvoorbeeld echografiemanuele therapie, Cesaroefentherapie en shockwave therapie. Uw zorg is altijd goed en snel georganiseerd!

Uw kracht en conditie op peil houden na het behandeltraject of werken aan een betere houding? Kom naar ons sportcentrum voor Fysio Fitness of Perfect Pilates®.

Houdingsgerelateerde nekpijn behandelingen

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

 • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
 • Specialistische therapieën
 • Innovatieve behandelmethodes
 • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
 • Modern sportcentrum
 • Prettige, open sfeer
 • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten