Nekhernia

Een nekhernia kan een flinke impact hebben op uw dagelijks leven. Zenuwwortels in de nek vertakken zich naar de schouder, arm en handen. Gevolg van een nekhernia is een uitstralende pijn in de schouders en arm, vaak zelfs tot in de hand. De arm kan anders aanvoelen dan normaal en kan prikkelend of gevoelloos zijn. Soms treedt er ook krachtverlies op in de hand of arm.

Herkent u deze symptomen? Maak dan een afspraak met onze fysiotherapeut. Wij zijn ervaren in het behandelen van een nekhernia en stemmen – als dit nodig is – af met uw huisarts of specialist.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Nekhernia

De nek is opgebouwd uit 7 wervels en uit elke nekwervel treedt een zenuw naar buiten toe richting de armen. De zenuwen zorgen ervoor dat de spieren aangestuurd worden en dat gevoelssignalen doorgestuurd worden aan de hersenen.

Als er een zenuwwortel in de nek bekneld is, kan dit vervelende pijn of tintelingen opleveren in de nek, arm en handen.

Een nekhernia zorgt voor druk op de uittredende zenuwwortel. Dit kan plotseling optreden en direct forse pijnklachten veroorzaken.

Ook kunnen zenuwen ingeklemd raken. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door slijtage (artrose) of degeneratie (kwaliteitsverlies) van de nekwervels.

 

Symptomen bij een nekhernia zijn:

 • Pijn in uw nek;
 • Pijn in uw arm, hand of schouderregio;
 • Tintelingen, prikkelingen of een doof gevoel in arm en hand (vingers);
 • Een pijnscheut die plots door uw arm heen schiet;
 • Klachten die erger worden bij hoesten, niesen of persen;
 • Mogelijk gevoelsverlies en/of krachtverlies.

Bij bepaalde bewegingen – zoals achteroverbuigen en uw hoofd zijwaarts buigen – verergeren de nekklachten.

Via een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek inventariseert uw fysiotherapeut uw nekklachten en stelt hij een diagnose. Bij het vermoeden van een hernia zijn er specifieke testen die de therapeut een duidelijk beeld geeft van wat er aan de hand is in de nek. Daarna stelt hij een persoonlijk behandelplan op.

De meeste hernia’s worden conservatief behandeld. Dit betekent dat u niet geopereerd hoeft te worden en met fysiotherapie van uw klachten af zult komen.

Bij twijfel sturen wij u door naar de huisarts met de vraag om aanvullend onderzoek – zoals een MRI of CT-scan – te laten uitvoeren. Dit wordt meestal alleen gedaan als uw klachten verergeren of als er een nekoperatie wordt overwogen.

Het doel van de behandeling is om de druk op de zenuwwortel te verminderen.

De fysiotherapeut gaat eerst met u aan de slag om uw houding te onderzoeken en deze waar nodig aan te passen. Daarna is het belangrijk om een goede beweeglijkheid van de nek terug te krijgen, zodat de zenuw in de nek meer ruimte krijgt. Dit doet bijvoorbeeld een van onze manueel therapeuten. Als laatste is het belangrijk om de kracht van de nek- en schouderspieren te trainen en ervoor te zorgen dat de stabiliteit en coördinatie geoptimaliseerd wordt.

Hiervoor voert u een gepersonaliseerd trainingsprogramma uit, deels onder begeleiding in onze oefenzaal en deels thuis. In overleg bekijkt u wanneer dit verzwaard of opgehoogd kan worden.

Als toch voor een operatie wordt gekozen, zal hierna een revalidatietraject bij onze fysiotherapeut volgen.

Bent u geopereerd voor een nekhernia? Dan valt uw revalidatie onder de chronische aandoeningen. Dit betekent dat u voor de duur van 1 jaar een chronische machtiging voor fysiotherapie krijgt, als u van uw medisch specialist een verwijzing heeft voor fysiotherapie. De eerste 20 behandelingen worden vervolgens vergoed door uw aanvullende verzekering. Bent u niet of onvoldoende aanvullend verzekerd, dan krijgt u van ons een nota die u zelf dient te voldoen. Vanaf de 21ste behandeling worden de kosten betaald uit de basis verzekering. Per kalenderjaar wordt dan wel eerst aanspraak gedaan op het eigen risico.

Bent u niet geopereerd? Als u aanvullend verzekerd bent, dan wordt uw fysiotherapeutische behandeling volledig vergoed. Als u niet verzekerd bent, komen de kosten voor eigen rekening. U kunt zonder verwijzing bij ons terecht.

Voor kinderen tot 18 jaar wordt fysiotherapie – zonder eigen risico – vergoed vanuit de basisverzekering.

In onze praktijk werken verschillende specialisten. Zo ook manuele therapeuten, die expert zijn in het onderzoeken en behandelen van klachten in de wervelkolom. Onze manueel therapeut onderzoekt de manier waarop u beweegt en richt zich voornamelijk op het beter bewegen van de gewrichten. Eventueel assisteert de Cesaroefentherapeut u bij het aanleren van nieuwe houdingen. Door de gecombineerde specialismen bent u zeker van uitstekende zorg.

Uw kracht en conditie op peil houden na het behandeltraject of werken aan een betere houding? Kom naar ons sportcentrum voor Fysio Fitness of Perfect Pilates®.

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

 • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
 • Specialistische therapieën
 • Innovatieve behandelmethodes
 • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
 • Modern sportcentrum
 • Prettige, open sfeer
 • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten