Spit

De term ‘spit’ wordt vaak gebruikt  bij heftige pijn die ineens in de rug geschoten is. Vaak ontstaat spit heel plotseling na een verkeerde beweging of door overbelasting. Bijvoorbeeld na het bukken, tillen, draaien of iets pakken.

Onze fysiotherapeut kan u goed helpen bij het verminderen en voorkomen van klachten die samenhangen met spit.

Binnen onze praktijk werken verschillende therapeuten, zoals de fysiotherapeut, manueel therapeut en oefentherapeut nauw samen om u uitstekende zorg te bieden.

Onze rugspecialisten helpen u graag bij uw herstel! Maak nu een afspraak.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Spit

Spit rugklachten zijn de meest voorkomende lage rugklachten. De symptomen, oorzaak en locatie van de klachten verschillen per persoon.

De duur van de klachten wordt bij lage rugklachten ingedeeld in acuut (0-6 weken), subacuut (7-12 weken) en chronisch (langer dan 3 maanden). Als u binnen een jaar meer dan 2 keer een tijdje lage rugklachten heeft, noemen we dit recidiverend (terugkerend).

De oorzaak van spit is niet altijd even duidelijk. Het vermoeden is dat veroudering, slijtage of letsel aan een tussenwervelschijf een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van aspecifieke lage rugpijn. Andere mogelijkheden zijn: letsel aan de banden, spieren of (facet)gewrichten. Meestal veroorzaken meerdere structuren gezamenlijk de klachten.

Als u last heeft van spit, dan heeft u bijvoorbeeld:

 • Pijn in de onderrug;
 • Uitstralingen naar de bilregio of het bovenbeen;
 • Pijnverergering door bepaalde bewegingen of houdingen;
 • Pijnverergering als u tilt;
 • Ochtend- of startstijfheid;
 • Pijn is met tussenpauzes of constant aanwezig.

Veel cliënten ervaren een eerste periode van pijnklachten bij een leeftijd tussen de 20 en 50 jaar.

Via een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek zal uw fysiotherapeut in eerste instantie bij de verdenking van spit de typische kenmerken van specifieke lage rugklachten uitsluiten.

Meestal kan uw therapeut uit uw voorgeschiedenis en het onderzoek al voldoende halen om de diagnose te stellen. Bij deze klachten is uitgebreid onderzoek, zoals röntgenfoto’s, een CT-scan of MRI in veel gevallen overbodig. Hier wordt namelijk vaak niks op gevonden of biedt weinig aanvullende informatie over de rugpijn die u ervaart.

Ondanks dat er geen specifieke structuur in de rug aan te wijzen is waardoor de klachten ontstaan, zijn aspecifieke lage rugklachten toch goed te behandelen door onze fysiotherapeut. Als de klachten aanwezig blijven en richting de subacute of chronische fase gaan is fysiotherapie helemaal van groot belang.

In de acute fase is het belangrijk dat u – gedoseerd – actief blijft en niet te lang in één houding zit. Uit onderzoek is gebleken, dat (bed)rust niet bijdraagt aan een sneller herstel. Het is dan ook beter om rustig in beweging te blijven. U krijgt advies van uw fysiotherapeut om bepaalde bewegingen te vermijden en uw houding af te wisselen.

Als de ergste pijnklachten verdwenen zijn, start u met trainen om uw rug sterker te maken en terugkerende klachten te voorkomen. Hiervoor voert u een gepersonaliseerd oefenprogramma uit, deels onder begeleiding van uw fysiotherapeut in de oefenzaal en deels thuis. In overleg bekijkt u wanneer dit verzwaard of opgehoogd kan worden.

Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt uw fysiotherapeutische behandeling volledig vergoed. Als u niet verzekerd bent, komen de kosten voor eigen rekening. U kunt zonder verwijzing bij ons terecht.

Voor kinderen tot 18 jaar wordt fysiotherapie – zonder eigen risico – vergoed vanuit de basisverzekering.

Naast een behandelplan voor uw revalidatie hebben wij ook een speciaal beweegprogramma voor rugklachten. Informeer naar de mogelijkheden bij een van onze medewerkers.

In onze praktijk werken verschillende specialisten. Zo ook manuele therapeuten, die expert zijn in het onderzoeken en behandelen van klachten in de wervelkolom. Onze manueel therapeut onderzoekt de manier waarop u beweegt en richt zich voornamelijk op het beter bewegen van de gewrichten. Eventueel assisteert de Cesaroefentherapeut u bij het aanleren van nieuwe houdingen.

Door de gecombineerde specialismen bent u zeker van uitstekende zorg.

Uw kracht en conditie op peil houden na het behandeltraject of werken aan een betere houding? Kom naar ons sportcentrum voor Fysio Fitness of Perfect Pilates®.

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

 • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
 • Specialistische therapieën
 • Innovatieve behandelmethodes
 • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
 • Modern sportcentrum
 • Prettige, open sfeer
 • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten