Slijmbeursontsteking/bursitis van de schouder

Kunt u uw schouder niet goed bewegen en heeft u veel pijn? Is daarnaast uw schoudergewricht – eventueel – wat rood, warm en/of gezwollen? Mogelijk heeft u last van een slijmbeursontsteking.

In het schoudergewricht zitten enkele slijmbeurzen, die door inklemming, dikker wordende pezen of overbelasting geïrriteerd kunnen raken. Een ontsteking kan vervelende pijnklachten geven, zowel in rust als bij beweging.

Laat onze gespecialiseerde schoudertherapeut uw klachten onderzoeken en verhelpen. Maak nu een afspraak.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Slijmbeursontsteking/bursitis van de schouder

De slijmbeurs in het schoudergewricht zorgt ervoor dat de schouderspieren soepel ten opzichte van het schouderdak kunnen bewegen. Als de slijmbeurzen geïrriteerd raken – bijvoorbeeld door langdurig herhalende schouderbewegingen of bewegingsruimte door dikker wordende pezen, kan een slijmbeursontsteking ontstaan. Deze kan zeer pijnlijk zijn en gepaard gaan met lokale rode zwellingen. Gelukkig is een slijmbeursontsteking op zich niet gevaarlijk.

Bij een acute slijmbeursontsteking is pijn de voornaamste klacht. Bij de minste of geringste beweging heeft u flinke pijn – vaak ook in rust. Deze pijn kan uitstralen naar de arm en hand. Soms is er een lichte zwelling rond het schoudergewricht waarneembaar. Ook kan de huid (licht) rood kleuren en warm aanvoelen. Om te herstellen heeft uw schouder veel rust nodig, eventueel ondersteund met koelen, medicijnen en/of een corticosteroïde injectie.

Zodra de acute fase voorbij is, gaan de klachten over in een meer zeurend karakter. De pijn wordt in deze fase minder: deze is niet meer continu aanwezig, maar is meer bewegingsgerelateerd. Verder kunt u last krijgen van stijve schouder en kan de kracht van de schouderspieren afnemen.

Met name het heffen en draaien van de arm is nog pijnlijk en beperkt. Dit heet ook wel ‘shoulder impingement’. Reden voor deze pijn is dat de verdikte slijmbeurs, bij het heffen en draaien van de arm, in conflict komt met het schouderdak. Naast bewegingsgerelateerde klachten kunt u ook ’s nachts last hebben van pijn. Deze zit dan meestal aan de voor- en/of zijkant van de schouder.

Herstel kan vaak lang duren. De gevormde ontsteking zal langzaam weer verdwijnen. Wilt u actief de slijmbeursontsteking laten aanpakken? Onze schouderspecialist helpt u graag.

Het hersteltraject bij een slijmbeursontsteking verloopt bij iedereen anders: om optimaal te kunnen herstellen heeft u een behandelplan nodig dat specifiek op u is afgestemd.

Samen met u zal de schoudertherapeut de acute of langer bestaande klachten in kaart brengen. Hij onderzoekt in welke fase van de ontsteking u zit en waar de pijn vandaan komt. Ook toetst hij de spierkracht van de schouder en welke bewegingen beperkt zijn.

Is er eventueel aanvullende informatie nodig om een diagnose te stellen, dan kan de schoudertherapeut binnen onze eigen praktijk een echo laten maken.

In de acute fase is de behandeling gericht op het verminderen van de ontsteking en het onder controle krijgen van de pijn. In de latere fase werkt u met uw fysiotherapeut aan de beweeglijkheid van uw schouder. Dit geldt ook voor de conditie van uw spieren. Al deze aspecten moeten bekeken en indien nodig aangepakt worden. Al deze aspecten analyseert uw schoudertherapeut en pakt hij samen met u op. Dit doet u onder begeleiding in de praktijk en zelf thuis met een specifiek oefenprogramma.

Uw schouderklacht pakken we in specifieke volgorde aan:

  1. Eerst de pijn aanpakken. Hiervoor gebruiken we onder meer coldpacks om te koelen en een armsling (mitella). Verder krijgt u advies in houding en beweging;
  2. Beweeglijkheid vergroten via fysiotherapie en/of manuele therapie;
  3. Krachtopbouw via oefentherapie in onze trainingszaal en thuis.

In sommige gevallen blijven de (verminderde) klachten aanwezig. Dan overleggen we met u en uw huisarts over ontstekingsremmende medicatie of eventueel een corticosteroïde injectie.

Naast een behandelplan voor uw revalidatie hebben wij ook een speciaal beweegprogramma voor schouderklachten. Wilt u meer kracht opbouwen en pijnklachten verminderen? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden bij een van onze schouderspecialisten.

Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt uw fysiotherapeutische behandeling volledig vergoed. Als u niet verzekerd bent, komen de kosten voor eigen rekening. U kunt zonder verwijzing bij ons terecht.

In ons team werken ervaren schouderspecialisten die u graag helpen. Onze therapeuten zijn, door jaarlijkse studie en scholing, op de hoogte van moderne behandeltechnieken. Daarnaast beschikt onze praktijk over echografie en shockwave apparatuur . Deze zetten wij regelmatig in bij schouderklachten als onderdeel van uw herstel, eventueel aangevuld met manuele therapie.

Verder werkt u – onder begeleiding van de schoudertherapeut – in ons moderne sportcentrum aan het versterken van uw schouderspieren.

Slijmbeursontsteking/bursitis van de schouder behandelingen

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

  • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
  • Specialistische therapieën
  • Innovatieve behandelmethodes
  • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
  • Modern sportcentrum
  • Prettige, open sfeer
  • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten