Ademhalingstherapie

De impact van een te hoge, een oppervlakkige of snelle ademhaling kan groot zijn op uw dagelijks leven. Bij hyperventilatie, COPD, astma maar ook bij stress biedt gerichte ademhalingstherapie u op korte en lange termijn verlichting.

Via speciale technieken helpen onze fysiotherapeuten u om gezond(er) te ademen. U merkt vrijwel direct effect én uw conditie verbetert aanzienlijk. De therapie bestaat uit een rustmeting, inspanningstest, ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Daarnaast bouwt u aan uw belastbaarheid via conditietraining.

Maak een afspraak: wij helpen u graag om uw klachten te verminderen of te verhelpen!

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Ademhalingstherapie

Ademhalingstherapie biedt verlichting als u last heeft van hyperventilatie, stress of COPD. Als u te hoog of onrustig ademhaalt merkt u dat op de korte en lange termijn. Met een rustige ademhaling ervaart u minder gejaagdheid, voelt u zich meer in balans en verbetert uw conditie.

Tijdens de intake bespreekt u uw klachten met uw fysiotherapeut. Vervolgens onderzoekt zij uw ademhaling door de frequentie, de ademteuggrootte en het adempatroon te meten. Hierbij zijn ook de buik- en de borstademhaling en de tijd tussen in- en uitademing van belang.

Bij ademhalingstherapie krijgt u ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken. Dit helpt om de ademhaling te normaliseren. Daarnaast bouwt u uw conditie op door training onder begeleiding van uw fysiotherapeut. Wist u dat tijdens inspanning het lichaam vanzelf het juiste ademritme aanneemt? De ademhaling en de mate inspanning passen dan beter bij elkaar. Via ademhalingstherapie krijgt u inzicht en zelfvertrouwen in uw ademhaling, tijdens rust en bij (matige) inspanning.

Klachten waarbij ademhalingstherapie een gunstige invloed kan hebben, zijn:

 • Astma
 • Hyperventilatie
 • COPD
 • Stressklachten
 • Ernstige vermoeidheid
 • (Spier-) pijnklachten

Via oefeningen en coaching leert u opnieuw gezond te ademen. U ervaart meer ruimte in uw lichaam en veel meer rust. Binnen onze praktijk maken we hierbij gebruik van metingen met het Energy Control-systeem van Stans van der Poel. Hiermee kunnen we zowel in rust als tijdens inspanning kijken naar het verloop van uw ademritme en hartslag.

Deze test geeft ook informatie over hoe goed het lichaam zich aanpast aan een veranderende inspanning, oftewel: uw hartslagvariabiliteit. Daarnaast biedt het inzicht in de persoonsspecifieke hartslagzones die we bij inspanning moeten hanteren.

Via ontspannings- en ademhalingstechnieken voorkomt u en stopt u eventuele hyperventilatie. U krijgt praktische handvatten om een te snelle en/of te diepe ademhaling te normaliseren. Daardoor voelt u zich veilig en meer ontspannen. Door deze nieuwe manier van ademhalen aan te leren, houdt het positieve effect aan en leert u hierop te vertrouwen.

Uw fysiotherapeut leert u zo goed mogelijk omgaan met uw klachten. Via ademhalingstherapie helpen wij u om uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen. Daarnaast leren we u een effectieve manier van slijm losmaken, uitademen of hoesten.

De ademoefeningen helpen u om kortademigheid te verminderen. U krijgt adviezen om benauwdheid te voorkomen en wat u het beste kunt doen als u toch klachten heeft. Het resultaat: uw zelfvertrouwen groeit om meer te bewegen en uw dagelijks leven zo goed mogelijk in te vullen.

Bij stress reageert de adem: deze zet zich bijvoorbeeld vast of u gaat hoger ademen. Op korte termijn merkt u dit niet, het lichaam herstelt dit vanzelf. Op de lange termijn kost dit veel energie en kunt u spanning opbouwen.

Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt ademhalingstherapie volledig vergoed. Als u niet verzekerd bent voor fysiotherapie, komen de kosten voor eigen rekening.

Voor kinderen tot 18 jaar wordt ademtherapie – zonder eigen risico – vergoed vanuit de basisverzekering.

 

Binnen onze praktijk zijn verschillende fysiotherapeuten werkzaam die hun krachten bundelen voor optimale zorg. Zo kunt u onder 1 dak terecht voor bijvoorbeeld longrevalidatie/COPD, ademhalingstherapie, etalagebenen, sport en eventueel geriatrie. Uw zorg is altijd goed en snel georganiseerd!

Onze specialisten

Janneke Melssen

Een goede houding werkt in positieve zin voor u! Naast oefentherapeut Cesar gespecialiseerd in long,- ademhalings- en slaapoefentherapie.

Lees meer

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

 • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
 • Specialistische therapieën
 • Innovatieve behandelmethodes
 • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
 • Modern sportcentrum
 • Prettige, open sfeer
 • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten