Longrevalidatie/COPD

Bij de chronische aandoening COPD krijgt u te maken met een verminderde longcapaciteit en een moeizame ademhaling. Ook na een longontsteking is de conditie van de longen (ernstig) verminderd. Het ondernemen van activiteiten is lastig omdat u last heeft van kortademigheid.

Via oefen- en ademhalingstherapie helpt uw longfysiotherapeut u om uw fysieke conditie en activiteit te verbeteren en zoveel mogelijk te behouden. Uw kwaliteit van leven gaat vooruit, ook daalt hierdoor het risico op een eventuele longaanval.

Heeft u COPD, herstelt u van een longontsteking en/of heeft u last van een moeizame ademhaling? Maak een afspraak! Onze fysiotherapeuten helpen u zo goed mogelijk bij het verminderen of verhelpen van uw klachten.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Longrevalidatie/COPD

COPD is een chronische aandoening aan luchtwegen en longen waardoor u lastiger kunt ademhalen. Binnen COPD vallen twee longaandoeningen: chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis is het slijmvlies ontstoken door langdurige blootstelling aan bepaalde prikkelende stoffen. Bij emfyseem is sprake van rek uit de longen en verlies van longweefsel.

Fysiotherapie, oefen- en ademhalingstherapie dragen bij aan het behouden of verbeteren van uw lichamelijke conditie en het makkelijker uitvoeren van dagelijkse activiteiten. U neemt zoveel mogelijk de regie in eigen hand en uw kwaliteit van leven stijgt!

De symptomen van COPD ontwikkelen zich geleidelijk. Eerst begint het met kortademigheid, na verloop van tijd ontstaan hoestklachten. Door de combinatie van benauwdheid met intensief hoesten kunt u zich langdurig vermoeid voelen.

In onze praktijk behandelen wij cliënten met bijvoorbeeld:

  • Benauwdheid
  • Hoesten
  • Slijm
  • Kortademigheid
  • Vermoeidheid
  • Weinig spierkracht
  • Gewichtsverandering

In een later stadium kunnen klachten ontstaan als:

  • Vermagering
  • Angst en depressie
  • Hartfalen

Bij COPD is het van belang dat u zelf zoveel mogelijk oefent en in beweging blijft. U merkt daarmee al gauw verbetering bij dagelijkse activiteiten. Samen werken wij aan een zo hoog mogelijke vitaliteit!

Cliënten met COPD hebben – logisch – de neiging om zich steeds minder in te spannen om zo benauwdheid te verminderen. Alleen: het is juist beter om te bewegen. Door uw conditie en kracht zoveel mogelijk op peil te houden nemen uw klachten af en kunt u zo lang mogelijk zelfstandig dagelijkse activiteiten uitvoeren

Na een (forse) longontsteking helpen wij u om uw conditie en longfunctie weer op te bouwen en verbeteren.

In het behandelplan zijn de volgende onderdelen opgenomen:

  1. Voorlichting: Tijdens de behandeling krijgt u meer informatie over COPD of een longontsteking en de gevolgen hiervan op het fysiek functioneren in het dagelijks leven. We leggen uit hoe u gebruik kunt maken van eventuele hulpmiddelen en wat het belang is van uw eigen inzet in de behandeling en het leren omgaan met de aandoening. Ook beantwoordt de longfysiotherapeut uw vragen.
  2. Het optimaliseren van de fysieke capaciteit: Naast de trainingsmomenten in de praktijk is het belangrijk om in uw eigen omgeving te blijven bewegen. Tijdens de behandeling kijkt de longfysiotherapeut samen met u hoe u dit kunt uitvoeren. En wat het beste bij u en uw situatie past.
  3. Het bevorderen van de fysieke capaciteit: Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan duur/intervaltraining en spierkrachtoefeningen.
  4. Het adembewegingsapparaat: U krijgt begeleiding in ademspiertraining, ademhalingstechnieken en ontspanningstechnieken. Daarnaast kijken we naar eventuele aanpassingen in uw houding en geven we – als dit nodig is – advies over het ophoesten van vastzittend slijm.

De longfysiotherapie vindt individueel of in groepsverband plaats. U kunt deelnemen aan de medische trainingsgroepen, waarbij meerdere mensen met een longaandoening tegelijkertijd trainen. Voor veel cliënten werkt dit heel motiverend.

Het aantal behandelingen dat u vergoed krijgt, hangt af van de categorie waarin u bent ingedeeld en of u in het eerste behandeljaar zit of in de zogenoemde onderhoudsfase (vanaf het 2e jaar en verder).

De categorieën zijn opgedeeld in klasse A t/m D. Het is niet zo dat u altijd in dezelfde categorie blijft. Dit kan veranderen – afhankelijk van het verloop van de COPD. U heeft een verwijzing nodig van uw arts, bovendien betaalt u elk jaar eerst het eigen risico.

In 2021 gelden de volgende vergoedingen:

Klasse A Klasse B1 Klasse B2 Klasse C Klasse D
Max. aantal behandelingen voor het eerste behandeljaar (12 maanden) 5 27 70 70 70
Max. aantal behandelingen voor de onderhoudsfase (12 maanden) 0 3 52 52 52

Binnen onze praktijk zijn verschillende fysiotherapeuten werkzaam die hun krachten bundelen voor optimale zorg. Zo kunt u onder 1 dak terecht voor bijvoorbeeld longrevalidatie, ademhalingstherapie, etalagebenen, sport en eventueel geriatrie. Uw zorg is altijd goed en snel georganiseerd!

Onze therapeuten zijn aangesloten bij Chronisch ZorgNet. Dit netwerk biedt gespecialiseerde zorg aan cliënten met chronische aandoeningen. Door jaarlijkse scholing blijft de kennis van onze therapeuten up-to-date. Uw longrevalidatie voldoet hiermee altijd aan de nieuwste richtlijnen en inzichten.

Onze specialisten

Janneke Melssen

Een goede houding werkt in positieve zin voor u! Naast oefentherapeut Cesar gespecialiseerd in long,- ademhalings- en slaapoefentherapie.

Lees meer

Sildra Zwambag

Uw klacht benader ik vanuit een brede visie. Specialisatie in longaandoeningen, zoals COPD en revalidatie na COVID-19.

Lees meer

Ellen Polmans

Uw dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk uitvoeren ondanks uw leeftijd of aandoening. Specialisatie in geriatrie, Parkinson en oedeemtherapie.

Lees meer

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

  • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
  • Specialistische therapieën
  • Innovatieve behandelmethodes
  • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
  • Modern sportcentrum
  • Prettige, open sfeer
  • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten