Golfarm (epicondylitis medialis)

Pijn als u uw hand tot een vuist balt, uw pols naar voren strekt en/of als u uw onderarm naar binnen draait? Mogelijk heeft u last van een golfarm, een veel voorkomende peesklacht die niet zomaar verdwijnt.

Onze fysiotherapeuten werken samen met u aan een gericht behandel- en trainingsprogramma, waarmee u zelf het herstel bevordert. Eventueel vullen wij de behandeling aan met shockwave therapie om de pees lokaal te behandelen.

Blijf niet langer doorlopen met pijn of een bewegingsbeperking: onze fysiotherapeuten helpen u zo goed mogelijk van uw klachten af.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Golfarm (epicondylitis medialis)

Een golfarm is een aandoening van de elleboog die zich aan de binnenkant voordoet en niet, zoals bij een tennisarm, aan de buitenkant. De pijnklachten ontstaan bij het klussen, het uitvoeren van huishoudelijke werkzaamheden of andere herhaaldelijke bewegingen en kunnen uitstralen van de onderarm naar de hand. Een golfarm is een veelvoorkomende klacht die – anders dan de naam doet vermoeden – slechts bij een klein percentage golfers voorkomt.

In de onderarm loopt een bundel spieren, ook wel de flexoren genoemd. Deze hechten aan op de binnenzijde van de elleboog en zorgen ervoor dat de pols en vingers kunnen buigen. Bij een golfarm is de spierspanning op deze spiergroep verhoogd, waardoor de aanhechtingen van de spieren geïrriteerd kunnen raken en pijnklachten veroorzaken. De pijnklachten ontstaan geleidelijk en worden erger door activiteiten waarbij u deze spiergroepen langdurig aanspant. Naast de spieren kan ook het ellebooggewricht zelf klachten veroorzaken.

 

Bij elleboogklachten heeft u symptomen zoals:

 • Stekende of zeurende pijn aan de binnenzijde van de elleboog
 • Pijn aan de binnenzijde bij het maken van een vuist, met gestrekte elleboog;
 • Pijn als u druk uitoefent op de binnenzijde van de elleboog;
 • Uitstralende pijn naar de onderarm;
 • Pijn in rust.

Via een vraaggesprek en het onderzoeken van uw elleboog stelt een van onze fysiotherapeuten vast of u last heeft van een golfarm of een andere aandoening. Hierbij kijkt hij zowel naar de elleboog als naar de bovenarm en nek. Ook beoordeelt hij de werking van uw spieren, gewrichten en zenuwen. Zo brengt hij uw klachten zo compleet mogelijk in beeld en stelt hij samen met u een behandelplan op.

Een golfarm is net als een tenniselleboog een vervelende en vaak langdurige klacht. Het is belangrijk om samen met een van onze fysiotherapeuten na te gaan welke specifieke bewegingen de pijnklachten opwekken of juist verminderen. Door hiervan bewust te zijn en kleine aanpassingen te doen in het dagelijks leven kunnen uw klachten al afnemen.

Vaak is aanvullende therapie nodig: uw fysiotherapeut neemt oefeningen met u door waarmee de spieren in de onderarm sterker worden en rekoefeningen waardoor de gespannen spieren weer op lengte komen.

Een andere mogelijkheid is shockwave therapie. Door de trillingen van het shockwave apparaat wordt de doorbloeding van de pees gestimuleerd en het lichaam getriggerd om zelf actief het herstel van de pees op te pakken. Daarnaast is het mogelijk – afhankelijk van de oorzaak van uw klachten – dat uw fysiotherapeut uw schouder en/of nek meeneemt in de behandeling, bijvoorbeeld via manuele therapie.

Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt uw fysiotherapeutische behandeling volledig vergoed. Als u niet verzekerd bent, komen de kosten voor eigen rekening. U kunt zonder verwijzing bij ons terecht.

Binnen onze praktijk zijn verschillende fysiotherapeuten werkzaam die hun krachten bundelen voor optimale zorg. Zo kunt u onder 1 dak terecht voor bijvoorbeeld echografie, manuele therapie, shockwave therapie en dry needling. Uw zorg is altijd goed en snel georganiseerd!

Uw kracht en conditie op peil houden na het behandeltraject of werken aan een betere houding? Kom naar ons sportcentrum voor Fysio Fitness of Perfect Pilates

 

Golfarm (epicondylitis medialis) behandelingen

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

 • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
 • Specialistische therapieën
 • Innovatieve behandelmethodes
 • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
 • Modern sportcentrum
 • Prettige, open sfeer
 • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten