Oedeemtherapie

Als de balans tussen de aan- en afvoer van vocht in het lichaam verstoord raakt – bijvoorbeeld na een ongeval, operatie of radiotherapie – kunt u klachten krijgen. Denk hierbij aan pijn, minder beweeglijkheid in spieren en gewrichten, zwellingen en huidproblemen. Als vocht onvoldoende wordt afgevoerd, stijgt ook de kans op infecties.

Heeft u last van oedeem? Om uw klachten te verminderen, helpen onze oedeemtherapeuten u om de zwelling aan te pakken. Via verschillende technieken wordt de vochtafvoer en doorbloeding gestimuleerd. Het effect: minder pijn en meer beweeglijkheid in armen, benen, buik of gezicht.

Loop niet langer door met pijn of een bewegingsbeperking, maar maak een afspraak. Onze fysiotherapeuten helpen u zo goed mogelijk bij het verminderen of verhelpen van uw klachten.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Oedeemtherapie

Uw oedeemtherapeut behandelt het aangedane lichaamsdeel en activeert het lichaam om de vochtafvoer zelf weer op te pakken. Door de verbeterde doorbloeding en verhoogde vochtafvoer heeft u minder pijn en neemt de beweeglijkheid toe.

Aanvullend op de therapie krijgt u adviezen om zelf specifieke oefeningen te doen en te bewegen. Hiermee houdt u de bereikte resultaten zoveel mogelijk op peil. Soms kan het voorkomen dat de klachten weer opspelen, bijvoorbeeld door ziekte of warm weer. Onze oedeemtherapeuten helpen u ook in dat geval graag om uw klachten te verminderen.

U kunt bij ons terecht voor diverse vormen van oedeem:

 • Lymfoedeem: Bij zwellingen die zijn ontstaan na oncologische ingrepen zoals chemotherapie of bestraling. Zo kan oedeemtherapie onderdeel zijn van oncologische fysiotherapie .
 • Veneus oedeem: Vocht dat door trombose of operaties aan bloedvaten optreedt.
 • Traumatisch oedeem: Vochtophoping en stugge littekens die ontstaan zijn na een ongeval of als u bijvoorbeeld een flinke kneuzing hebt opgelopen.

Afhankelijk van uw klachten en het type zwelling, stelt uw oedeemtherapeut een traject op maat voor u op.

Dit behandelplan bestaat uit een of meerdere behandelvormen:

 • Voorlichting en advies: de oedeemtherapeut beantwoordt uw vragen, legt uit hoe de zwellingen ontstaan en hoe u deze kunt verminderen. Aanvullend geven wij u oefen- en beweegtips om regelmatig uit te voeren. Hiermee activeert u uw lichaam om het vocht beter af te voeren.
 • Manuele lymfdrainage: een speciale massagetechniek die vochtafvoer bevordert.
 • Lymftaping: special lymftape zorgt voor een verbeterde onderhuidse circulatie, waardoor de vochtafvoer wordt gestimuleerd.
 • Oefentherapie: met gerichte oefeningen verbetert u uw kracht, mobiliteit en conditie.
 • Ademhalingstechnieken: ontspanning en een goede ademhaling hebben een positieve uitwerking op vochttransport in het lichaam.
 • Fascietechnieken: met intensieve massagegrepen maakt de oedeemtherapeut verklevingen los die door een operatie of bestraling zijn ontstaan.
 • Compressie: druk uitoefenen via zwachtelen zorgt voor behoud van het behandelresultaat.
 • Zelfmanagement: heeft u een chronische vorm van oedeem? De oedeemtherapeut leert u om hier zo goed mogelijk mee om te gaan, zodat het oedeem minder impact heeft op uw dagelijks leven.

Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt oedeemtherapie volledig vergoed. Als u niet verzekerd bent voor fysiotherapie, komen de kosten voor eigen rekening.

In sommige gevallen komt u in aanmerking voor langdurige oedeemtherapie. Hiervoor is een verwijzing door de specialist of huisarts is noodzakelijk. Bovendien dient de verzekering vooraf toestemming te geven voor de vergoeding van langdurige fysiotherapie.

Onze oedeemfysiotherapeuten onderzoeken uw klachten grondig en passen de therapie aan op het type oedeem en de locatie waar deze zich bevindt. Elke therapeut heeft een specialisatie tot oedeemtherapeut gevolgd. Daarnaast zijn onze oedeemtherapeuten gespecialiseerd in fascietechnieken. Door deze combinatie in behandelmethoden ontstaat een beter behandelresultaat.

U bent bij onze therapeuten in goede handen!

Onze specialisten

Fieke Jansen-Gommers

Bewegen en een goede houding staan altijd centraal in mijn aanpak. Specialisatie in oedeemtherapie en littekentherapie

Lees meer

Ellen Polmans

Uw dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk uitvoeren ondanks uw leeftijd of aandoening. Specialisatie in geriatrie, Parkinson en oedeemtherapie.

Lees meer

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

 • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
 • Specialistische therapieën
 • Innovatieve behandelmethodes
 • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
 • Modern sportcentrum
 • Prettige, open sfeer
 • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten