Dry Needling

Last van stijve spieren of knopen in uw spieren? Of heeft u klachten waarvan tijdens het fysiotherapeutisch onderzoek blijkt dat deze zijn ontstaan door trigger points? Via dry needling ontspannen spieren zich en kan het lichaam het herstel zelf oppakken.

Dry needling is een aanvullende methode binnen uw totale fysiotherapeutische behandeling. Hierbij prikken onze fysiotherapeuten kort een zeer dunne naald in de spier. De spier reageert via een “twitch”, een korte krampbeweging – en laat erna los. U merkt snel dat uw spieren meer ontspannen zijn.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Dry Needling

Uw fysiotherapeut onderzoekt waar knopen in uw spieren zitten, oftewel de triggerpoints. Via een zeer dunne naald prikt hij deze punten kort aan.

Het verschil met acupunctuur is dat bij dry needling één naald wordt gebruikt. Ook gaat het hierbij om het losmaken van spierknopen, zodat Uw fysiotherapeut het aangedane gebied verder kan behandelen. Bij acupunctuur worden juist meerdere naalden – langdurig – in het lichaam gezet om energie vrij te maken.

Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. Wij zoeken naar deze plekken in uw lichaam, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • Pijn/ stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’;
 • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten;
 • Verminderde kracht in de betrokken spier(en);
 • Pijnontwijkend gedrag: u gaat zich anders bewegen;
 • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn of duizeligheid.

Tijdens de intake analyseert een van onze fysiotherapeuten uw klachten. Daarna onderzoekt hij onder meer of er vastzittende spieren zijn die de pijn veroorzaken. Triggerpoints geven namelijk vaak pijn ‘op afstand’. De therapeut kijkt dus verder dan alleen naar de spieren die directe pijnklachten kunnen geven.

 

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een dunne naald zullen de spieren zich snel en langdurig ontspannen.

Na de behandeling krijgt u gerichte oefeningen en adviezen om de spieren zoveel mogelijk te ontspannen en te versterken. Afhankelijk van uw klacht is dry needling een onderdeel van het behandelplan, naast bijvoorbeeld manuele therapie of sportfysiotherapie.

 

Het inbrengen van het dunne naaldje voelt u in principe niet. Als de therapeut het juiste triggerpoint aanprikt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren na de behandeling wat vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur.

Als u opziet tegen het gebruik van naalden, bespreekt u dit dan vooral met uw therapeut. Van het inbrengen van de naalden voelt u nagenoeg niets, de naalden zijn namelijk zeer dun. Alleen de ‘twitch’ – de korte kramp – kan wat vreemd aanvoelen. Daartegenover staat dat de voordelen van dry needling zeer groot kunnen zijn. Wij begeleiden u stapsgewijs tijdens de behandeling, zodat u zich zo comfortabel en ontspannen mogelijk voelt.

Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt dry needling volledig vergoed. Als u niet verzekerd bent voor fysiotherapie, komen de kosten voor eigen rekening.

Onze specialisten

Ingrid Geurts

Vanuit het concept positieve gezondheid staat u centraal. Specialist in oncologische fysiotherapie.

Lees meer

Jits Jansen

Samen met u zet ik mij in om maximale gezondheid te bereiken. Specialisatie in manuele therapie en schouderproblematiek.

Lees meer

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

 • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
 • Specialistische therapieën
 • Innovatieve behandelmethodes
 • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
 • Modern sportcentrum
 • Prettige, open sfeer
 • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten