Echografie

Langdurige klachten aan uw spieren, gewrichten, banden of pezen? Echografie is een veilig, snel en pijnvrij onderzoek dat toegevoegde waarde kan bieden aan het fysiotherapeutisch onderzoek.

Onze fysiotherapeuten krijgen via echografie meer inzicht over de locatie en oorzaak van de klachten en scherpen zo het behandelplan aan. Een andere toepassing van echografie is het behandelen onder echogeleide, zoals shockwave therapie.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Echografie

Als onderdeel van diagnostisch onderzoek kan echografie veel meerwaarde bieden. Echografie is een veilige manier om onderzoek te doen naar eventuele afwijking aan ‘weke delen’, zoals spieren, banden en pezen. Zo kunnen we bepaalde aannames toetsen of uitsluiten. Daarnaast zien we wat spieren en pezen onder specifieke bewegingen doen.

Via musculoskeletale echografie krijgt uw fysiotherapeut ook meer inzicht in de kwaliteit en eventuele slijtage van spieren, pezen en banden. Naast deze onderzoeksfunctie is echografie een instrument bij moderne behandelmethodes, zoals shockwave therapie. Dit heet behandelen onder echogeleide.

Echografie wordt uitgevoerd om eventuele afwijkingen aan de gewrichten en oppervlakkig gelegen weke delen van het lichaam – zoals spieren, banden en pezen – op te sporen of juist uit te sluiten.

Uw fysiotherapeut zet echografie in bij onderstaande klachten:

  • Pijnklachten of verminderde beweeglijkheid van banden, pezen, spieren en botten;
  • Acute ontstekingsverschijnselen, zoals slijmbeursontstekingen aan schouder, heup of knie;
  • Langdurige pijnklachten, zoals achillespeesblessures en hielpijn.

De gewrichtsfuncties kunnen we niet met echografie in kaart brengen, zoals bij het bepalen van de mate van artrose, reuma, verzwikkingen, breuken of verstuikingen.

Het maken van een echo is overigens niet altijd nodig. Uw therapeut zet echografie alleen in als hij hieruit aanvullende informatie op het fysieke onderzoek verwacht.

Bij echografie wekt een transducer niet-hoorbare geluidsgolven op. Uw fysiotherapeut plaatst de transducer op uw huid, waar deze golven uitzendt. De structuren in uw lichaam, zoals spieren, pezen, bloedvaten en bot, weerkaatsen de geluidsgolven. Het echografieapparaat vangt de weerkaatsingen op en stelt hiervan een beeld samen. Dit is geheel pijnloos en veilig.

Voor de diagnose en verdere behandeling is het mogelijk dat uw fysiotherapeut de beelden opslaat en deelt met andere (para)medische zorgverleners. Uiteraard gaat dit altijd in overleg met u.

Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt echografisch onderzoek volledig vergoed. Als u niet verzekerd bent voor fysiotherapie, komen de kosten voor eigen rekening.

Voor echografie heeft u geen verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Een aantal fysiotherapeuten binnen onze praktijk is opgeleid tot echografist. Hierdoor hebben we hoogwaardige kennis in huis om op elk lichaamsdeel – schouder, elleboog, pols, hand, heup, knie en enkel/voet – echografisch onderzoek uit te voeren als hier aanleiding voor is.

Jaarlijks volgen de echografisten bijscholing om hun vakkennis en informatie over innovaties up-to-date te houden. Zo bent u zeker van echografie volgens de nieuwste inzichten.

Onze specialisten

Jits Jansen

Samen met u zet ik mij in om maximale gezondheid te bereiken. Specialisatie in manuele therapie en schouderproblematiek.

Lees meer

Michel Evers

Op basis van een heldere diagnose werk ik met u samen om klachten te verhelpen. Specialisatie in echografie en manuele therapie.

Lees meer

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

  • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
  • Specialistische therapieën
  • Innovatieve behandelmethodes
  • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
  • Modern sportcentrum
  • Prettige, open sfeer
  • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten