Slaapoefentherapie

Moeite om in slaap te komen, door te slapen of bent u te vroeg wakker? Heeft u overdag last van vermoeidheid of concentratieproblemen? Pas als het in slaap vallen of slapen zelf niet vlekkeloos verloopt, merken we wat een goede slaap voor ons welzijn doet.

Ook op langere termijn kan een verminderde nachtrust invloed hebben op uw vitaliteit. Via slaapoefentherapie helpen wij u om uw slaappatroon te verbeteren en krijgt u overdag weer meer energie.

Laat slaapproblemen – bij uzelf of uw kind – niet langer uw leven beheersen. Maak een afspraak: onze slaapoefentherapeut helpt u bij het verminderen of verhelpen van de klachten.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Slaapoefentherapie

Slaapoefentherapie is een onderdeel van oefentherapie en richt zich op alles wat met slaap te maken heeft. De oefentherapeut benadert uw fysieke en mentale klachten en slaapproblemen vanuit een 24-uurs visie. De invloeden van de dag lopen namelijk door in de nacht. En een verminderde nachtrust heeft weer gevolgen voor de daaropvolgende dag.

De oefentherapeut brengt de onderliggende oorzaken en in standhoudende factoren van uw klachten en het slaapprobleem in kaart. Daarna pakt hij deze samen met u aan, zodat uw slaappatroon aanzienlijk verbetert en klachten verminderen of verdwijnen. Voor slaapproblemen kunnen zowel volwassenen als kinderen van alle leeftijden in onze praktijk terecht.

Heeft u moeite met inslapen, doorslapen of wordt u te vroeg wakker? Heeft u slaapritmeproblemen, kunt u moeilijk naar bed gaan of heeft u behoefte aan lang uitslapen? Slaapt u te vaak, te lang of te kort?

Bij vermoeidheidsklachten, overmatige slaperigheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, een kort lontje, doemdenken, een moedeloos gevoel of overmatig piekeren kunt u veel baat hebben bij behandeling door een slaapoefentherapeut.

Ook bij verslavingsgevoeligheid, meer eten, dikker worden, angsten, depressie, verminderde weerstand, toename van pijnklachten, hoofdpijn, stress, ontstekingen kunnen slaapproblemen een onderliggende factor zijn. De slaapoefentherapeut helpt u graag om de klachten te verminderen of verhelpen.

Voor slaapoefentherapie specifiek bij kinderen kunt u denken aan:

 • Gedragsmatige problemen bij kinderen, zoals ontremming, passiviteit, motoriek
 • Omgekeerd dag-nacht ritme, overmatige slaperigheid (bioritme pubers)
 • Overmatig computeren/gamen, bewegingsarmoede
 • Problemen met inslapen, doorslapen, vroeg wakker worden
 • Spanningsproblematiek
 • Angst, bijvoorbeeld voor het donker, voor alleen zijn, voor de dag van morgen
 • Onzekerheid, bij ouders in bed slapen
 • Nare of enge dromen
 • Leerproblemen door slaapproblemen, denk focusgebrek en vermoeidheid
 • Slaapritueel problemen
 • Altijd strijd leveren om naar bed te gaan
 • Hyperactiviteit/overactiviteit
 • Hypersensitiviteit/overgevoeligheid

De behandeling bestaat uit een aantal overzichtelijke stappen:

1.      Intake

Tijdens de intake wordt uw verstoorde slaappatroon en de verbanden met uw klachten in kaart gebracht. Ook krijgt u direct inzicht in waarom en waardoor u nu eigenlijk wakker ligt.

2.      Behandeldoel/plan

Aan het eind van het eerste consult stelt u samen met uw oefentherapeut een behandeldoel en een plan van aanpak vast waarmee u beiden verwacht de problemen te kunnen verminderen en mogelijk zelfs oplossen.

3.      De behandelingen

Daarna volgen de behandelingen die vorm en inhoud  geven aan dit plan. U krijgt zowel praatsessies als oefensessies. In een praatsessie neemt de therapeut tips met u door om beter te slapen of gezonder om te gaan met uw klachten op basis van recente, wetenschappelijk bewezen inzichten. Ook kunt u denken aan gedachtentherapie, slaaphygiëne (stappen die bijdragen aan een gezonde slaap), communicatieve vaardigheden of mindfulness. In de oefensessies krijgt u praktische handvatten, oefenstof en leert u bijvoorbeeld frustratie om te zetten in ontspanning.

4.      Vragenlijsten

U vult een of meerdere vragenlijsten in om meetbaar en inzichtelijk te maken wat uw vorderingen tijdens het verloop van de behandelingen zijn.

Voor volwassenen valt slaapoefentherapie binnen het aanvullende pakket van uw verzekering. Bent u aanvullend verzekerd, dan wordt dit door uw verzekeraar vergoed. Bent u niet aanvullend verzekerd, dan ontvangt u een nota die u zelf dient te voldoen.

Voor kinderen tot 18 jaar wordt slaapoefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering, zonder eigen risico.

 

Binnen onze praktijk zijn verschillende fysiotherapeuten werkzaam die hun krachten bundelen voor optimale zorg. Zo kunt u onder 1 dak terecht voor bijvoorbeeld slaapoefentherapie, ademhalingstherapie, bekkenbodemtherapie en manuele therapie. Uw zorg is altijd goed en snel georganiseerd!

Uw vitaliteit een extra stimulans geven? Kom naar ons sportcentrum voor bijvoorbeeld Fysio Fitness of Pilates.

Uw fysiotherapeut is gespecialiseerd in slaapproblemen en is aangesloten bij het Landelijk Netwerk Slaapoefentherapeuten. Zo bent u zeker van gespecialiseerde slaapoefentherapie volgens de nieuwste inzichten.

Onze specialisten

Janneke Melssen

Een goede houding werkt in positieve zin voor u! Naast oefentherapeut Cesar gespecialiseerd in long,- ademhalings- en slaapoefentherapie.

Lees meer

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

 • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
 • Specialistische therapieën
 • Innovatieve behandelmethodes
 • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
 • Modern sportcentrum
 • Prettige, open sfeer
 • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten