Ischias

Vervelende uitstralende zenuwpijn in uw bil en/of been? Voelt u dat de pijn niet altijd aanwezig is, maar juist bij verschillende bewegingen? Mogelijk horen uw klachten bij ischias. De zenuwpijn begint hierbij in de rug en loopt via de bil tot in het been.

Onze fysiotherapeuten werken samen met u aan een gericht houdings- en trainingsprogramma, waarmee u zelf het herstel bevordert. Binnen onze praktijk werken verschillende therapeuten, zoals de fysiotherapeut, manueel therapeut en oefentherapeut nauw samen om u uitstekende zorg te bieden.

Onze rugspecialisten helpen u graag bij uw herstel! Maak nu een afspraak.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Ischias

Ischias is een zenuwpijn die niet constant aanwezig is, maar die door verschillende bewegingen wordt opgewekt. De zenuwpijn begint in de rug en loopt via de bil door tot in het been, omdat de  nervus ischiadicus is aangedaan. Deze begint in het ruggenmerg en loopt via de bil langs de achterkant van het been naar beneden. Ischias kan ontstaan doordat deze nervus ischiadicus geïrriteerd is door een ontstekingsreactie en/of door druk op de zenuw.

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan een irritatie van de nervus ischiadicus, een daarvan is een vernauwing van het wervelkanaal, oftewel een stenose. Andere factoren zijn: langdurige stress, een langdurige inactieve houding, een slechte algehele lichamelijke conditie, een plotselinge verkeerde buiging of draaibeweging, zwaar werk doen met een grote belasting op de rug, verkeerd tillen, degeneratie van de tussenwervelschijven of een hernia.

Symptomen bij een hernia zijn:

 • Schietende, zeurende tot stekende uitstralende pijn in bil en achterzijde bovenbeen;
 • Licht zeurende pijn tot hevig stekende pijn in het verloop van de zenuw;
 • Branderige pijn;
 • Pijnscheuten die rechtop staan moeilijk maken;
 • Spierzwakte, een verdoofd gevoel of tintelingen in been, voet of tenen;
 • Spierkramp in de bil of achterzijde van het bovenbeen.

Uw fysiotherapeut start met een vraaggesprek waarbij hij beoordeelt of bovengenoemde symptomen aanwezig zijn. Daarna voert hij lichamelijk onderzoek uit om de diagnose te kunnen bevestigen.

Na het stellen van de diagnose stelt uw fysiotherapeut – samen met u – een persoonlijk behandelplan op om u van de klachten af te helpen.

Allereerst is het van belang dat de hevige pijnklachten afnemen. Dit bereikt de fysiotherapeut op verschillende manieren en ligt onder meer aan de oorzaak van de irritatie van de zenuw. Uit onderzoek is gebleken dat (bed)rust niet bijdraagt aan een sneller herstel. Het is dan ook beter om rustig in beweging te blijven. U krijgt advies om bepaalde bewegingen te vermijden en uw houding af te wisselen.

Als de ergste pijnklachten verdwenen zijn, start u met trainen om uw rug sterker te maken en terugkerende klachten te voorkomen. Hiervoor voert u een gepersonaliseerd oefenprogramma uit, deels onder begeleiding van uw fysiotherapeut in de oefenzaal en deels thuis. In overleg bekijkt u wanneer dit verzwaard of opgehoogd kan worden.

Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt uw fysiotherapeutische behandeling volledig vergoed. Als u niet verzekerd bent, komen de kosten voor eigen rekening. U kunt zonder verwijzing bij ons terecht.

Voor kinderen tot 18 jaar wordt fysiotherapie – zonder eigen risico – vergoed vanuit de basisverzekering.

Naast een behandelplan voor uw revalidatie hebben wij ook een speciaal beweegprogramma voor rugklachten. Informeer naar de mogelijkheden bij een van onze medewerkers.

In onze praktijk werken verschillende specialisten. Zo ook manuele therapeuten, die expert zijn in het onderzoeken en behandelen van klachten in de wervelkolom. Onze manueel therapeut onderzoekt de manier waarop u beweegt en richt zich voornamelijk op het beter bewegen van de gewrichten. Eventueel assisteert de Cesaroefentherapeut u bij het aanleren van nieuwe houdingen.

Door de gecombineerde specialismen bent u zeker van uitstekende zorg.

Uw kracht en conditie op peil houden na het behandeltraject of werken aan een betere houding? Kom naar ons sportcentrum voor Fysio Fitness of Perfect Pilates®.

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

 • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
 • Specialistische therapieën
 • Innovatieve behandelmethodes
 • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
 • Modern sportcentrum
 • Prettige, open sfeer
 • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten