Hielspoor

Pijn onder de hiel van de voet? Komt deze pijn vooral op in de ochtend en in de loop van de dag? Mogelijk heeft u last van hielspoor. Door langdurige druk op de peesplaat ontstaat plaatselijke verkalking, waardoor irritatie in de hak kan optreden.

Uw fysiotherapeut onderzoekt nauwgezet wat uw klachten zijn en wat de oorzaak ervan is. Eventueel zet hij echografie in om het aangedane gebied nog beter in kaart te brengen.

Heeft u voetklachten die u hinderen in uw dagelijkse leven, werk en sport? Maak nu een afspraak, onze fysiotherapeuten helpen u om zo goed mogelijk te herstellen.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Hielspoor

Hielspoor is een doornvormige verkalking ter hoogte van de aanhechting van de peesplat op de hak. Vermoedelijk ontstaat hielspoor door langdurige druk op een klein oppervlak van de hak. Dit is een geleidelijk proces en naarmate we ouder worden, krijgen we meer kans op het ontwikkelen van een hielspoor.

De aanwezigheid van deze verkalking hoeft niet altijd tot klachten te leiden. Hielspoor is in veel gevallen juist een functionele aanpassing van het lichaam om het de hak te beschermen tegen overbelasting.

Wel kan de overmatige botvorming bij hielspoor ervoor zorgen dat omliggende structuren in de directe omgeving gaan irriteren.

Hielspoor is een andere aandoening dan fasciitis plantaris, waarbij het peesblad ontstoken is.  

Bij hielspoor heeft u bijvoorbeeld last van:

  • Pijn aan de onderzijde van de voet ter hoogte van de aanhechting van het peesblad op de hak;
  • Drukpijn op de aanhechting van het peesblad op de hak;
  • Pijn tijdens lopen of staan;
  • Startpijn bij het opstaan of na lang in een stoel te hebben gezeten;
  • Verdikking van het hielkussen;
  • Pijn bij het naar boven trekken van de tenen, hierbij ontstaat namelijk rek op de peesplaat.

Via een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek stelt uw fysiotherapeut een diagnose met betrekking tot de hielpijn. Omdat er verschillende soorten hielpijn zijn met verschillende oorzaken, pakt uw therapeut het onderzoek nauwgezet op.

Is aanvullende informatie nodig op de intake en het lichamelijke onderzoek, dan kunnen wij een echo maken in eigen huis. Hiervoor hebben meerdere fysiotherapeuten binnen onze praktijk een extra specialisatie gevolgd.

Het herstel bij hielspoor vraagt om geduld: de behandeling van hielspoor kan een langdurig proces zijn. Het belangrijkste is dat de overmatige druk op de hak wordt weggenomen. Dit kan bijvoorbeeld door: het gebruik van podotherapeutische zolen (inlegzooltjes), het verminderen van de (sport)belasting op de voet, het verliezen van gewicht en niet meer op blote voeten lopen.

Daarnaast gaat onze fysiotherapeut met u aan de slag om de irritatie van de peesplaat te verminderen door rekoefeningen en excentrische krachttraining.

Excentrisch trainen houdt in dat een spier kracht moet leveren terwijl ze langer wordt, waar normaal gesproken bij spierkrachttraining de spier juist korter wordt (ook wel concentrisch trainen genoemd). Door excentrisch te trainen stijgt de kwaliteit en de trekkracht van de pees.

Ook shockwave therapie heeft een bewezen positief effect op hielspoorklachten. Door het aangedane gebied met shockgolven te behandelen, verminderen de pijn en de ontstekingsverschijnselen – in de meeste gevallen al na 6 behandelingen.

Bij hielspoor kan vaak als bijkomende klacht een peesplaatontsteking (fasciitis plantaris) aanwezig zijn. Is dit het geval, dan zal uw fysiotherapeut ook de irritatie van de peesplaat behandelen.

Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt uw fysiotherapeutische behandeling volledig vergoed. Als u niet verzekerd bent, komen de kosten voor eigen rekening. U kunt zonder verwijzing bij ons terecht.

Een aantal fysiotherapeuten binnen onze praktijk is opgeleid tot echografist, waardoor we hoogwaardige kennis in huis hebben om uw voetklacht nog beter te kunnen beoordelen via echografisch onderzoek.

Jaarlijks volgen de echografisten bijscholing om hun vakkennis en informatie over innovaties up-to-date te houden. Zo bent u zeker van kwalitatieve echografie! In combinatie met shockwave therapie, waar een aantal van onze therapeuten ook een specifieke cursus voor gevolgd hebben, kunnen wij u extra en gespecialiseerde zorg bieden.

Als het nodig is, schakelen we – in overleg met u – de podotherapeut in om bijvoorbeeld de stand van uw voeten of uw looppatroon te onderzoeken. Samen zetten wij ons in voor optimale voetzorg!

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

  • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
  • Specialistische therapieën
  • Innovatieve behandelmethodes
  • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
  • Modern sportcentrum
  • Prettige, open sfeer
  • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten