Kruisbandletsel

Na een flinke verdraaiing of als u een klap heeft gekregen op uw kruisbanden, kunnen deze overrekken, inscheuren of compleet afscheuren. Dit gaat vaak gepaard met hevige pijn. Zijn uw kruisbanden beschadigd of ingescheurd? Onze fysiotherapeut begeleidt u om pijn te verminderen en zo goed mogelijk te herstellen.

Bij volledig afgescheurde kruisbanden is meestal een operatie noodzakelijk. Na de chirurgische ingreep helpt onze fysiotherapeut u bij het revalideren en terugkeren naar werk en sport.

Hebben uw kruisbanden (forse) schade opgelopen? Maak nu een afspraak, wij helpen u om – verantwoord – weer uw kracht en stabiliteit op te bouwen.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Kruisbandletsel

De voorste en achterste kruisband creëren stabiliteit in het kniegewricht en zorgen ervoor dat het boven- en onderbeen met elkaar verbonden zijn.

Beide structuren zijn erg sterk en scheuren alleen onder forse kracht. Letsel aan de voorste of achterste kruisband ontstaat meestal bij een onverwachte beweging, waarbij de gebogen knie verdraaid wordt. Vaak gaat dit samen met een knappend of ploppend geluid en hevige pijn. In veel gevallen gebeurt dit tijdens het sporten, zoals met voetballen, rugby, basketbal, handbal of skiën. Na een trauma van de kruisbanden zijn vaak ook andere structuren aangedaan, zoals de meniscus, het kraakbeen of de kniebanden.

Na een ongeluk met de kruisband voelt uw knie instabiel aan en zult u onder fysiotherapeutische begeleiding moeten herstellen. Via lichamelijk onderzoek krijgt uw fysiotherapeut goed zicht op de ernst van het letsel en kan hij vaststellen wat er nodig is voor uw herstel.

Een kruisband kan overrekken, inscheuren of compleet afscheuren. Bij een overrekking of inscheuring kunnen de klachten meevallen. Bij een volledige ruptuur zijn de klachten duidelijker aanwezig, zoals een ploppend of knappend gevoel in de knie en hevige pijn. Een achterste kruisband ruptuur is vaak moeilijk te onderscheiden van een voorste kruisband ruptuur.

Na het letsel kan de knie dik worden vanwege een bloeding in het gewricht. Ook kunt u instabiliteit voelen tijdens het (trap)lopen of uw knie doet pijn bij het landen op de hiel. Daarnaast komt het vaak voor dat u door de knie zakt of dat de knie op slot schiet.

Bij een volledig afgescheurde knieband zal de arts bijna altijd kiezen voor een operatie. Hierna volgt een revalidatietraject bij onze fysiotherapeut van ongeveer 9 maanden. Tijdens de revalidatie werkt u samen aan de beweeglijkheid, kracht en stabiliteit van uw knie. Dit gebeurt meestal in de oefenzaal waar de fysiotherapeut u begeleidt om het herstel zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Bij een overrekking of inscheuring probeert u – zonder operatie – samen met uw fysiotherapeut de kracht en stabiliteit van de knie op te bouwen, zodat u uw dagelijkse activiteiten weer kunt hervatten. Ook bij cliënten op leeftijd, die een minder actief leven leiden, wordt vaak besloten om niet te opereren.

Het herstel na een kruisbandletsel vraagt geduld: u moet hierbij rekening houden met 9 tot 12 maanden hersteltijd.

Om uw herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, volgen onze fysiotherapeuten de richtlijnen, die vanuit onze beroepsgroep, zijn opgesteld. Direct na de operatie of direct na het trauma gaat u met uw fysiotherapeut aan de slag om:

  1. De volledige beweeglijkheid weer terug te krijgen in de knie;
  2. De zwelling te doen verminderen;
  3. Het looppatroon weer te optimaliseren.

Als dit goed gaat, zal uw therapeut u stapsgewijs meenemen in de revalidatie. Eerst verbetert de kracht en de stabiliteit in de knie, dan bouwt u uw sprongkracht weer op en vervolgens kunt u – desgewenst – weer terugkeren naar uw sport.

Bent u geopereerd voor knieband letsel? Dan valt uw revalidatie onder de chronische aandoeningen. Dit betekent dat u voor de duur van 1 jaar een chronische machtiging voor fysiotherapie krijgt. Hiervoor heeft u wel een verwijzing nodig van de specialist. De eerste 20 behandelingen worden vervolgens vergoed door uw aanvullende verzekering. Bent u niet of onvoldoende aanvullend verzekerd, dan krijgt u van ons een nota die u zelf dient te voldoen. Vanaf de 21ste behandeling worden de kosten betaald uit de basis verzekering. Per kalenderjaar wordt dan wel eerst aanspraak gedaan op het eigen risico.

Bent u niet geopereerd? Als u aanvullend verzekerd bent, dan wordt uw fysiotherapeutische behandeling volledig vergoed. Als u niet verzekerd bent, komen de kosten voor eigen rekening. U kunt zonder verwijzing bij ons terecht.

Voor kinderen tot 18 jaar wordt fysiotherapie – zonder eigen risico – vergoed vanuit de basisverzekering.

Naast een behandelplan voor uw revalidatie hebben wij ook een speciaal beweegprogramma voor knieklachten. Informeer naar de mogelijkheden bij een van onze medewerkers.

Binnen onze praktijk zijn verschillende fysiotherapeuten werkzaam die hun krachten bundelen voor optimale zorg. Zo kunt u onder 1 dak terecht voor bijvoorbeeld echografiemanuele therapieshockwave therapie en sportfysiotherapie. Uw zorg is altijd goed en snel georganiseerd!

Uw kracht en conditie op peil houden na het revalidatietraject? Kom naar ons sportcentrum voor Fysio Fitness of Perfect Pilates®!

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

  • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
  • Specialistische therapieën
  • Innovatieve behandelmethodes
  • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
  • Modern sportcentrum
  • Prettige, open sfeer
  • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten