Hernia/HNP

De directe oorzaak van een hernia is vaak onduidelijk, wel zijn er specifieke bewegingen waarmee u de klachten verergert of vermindert. Onze fysiotherapeuten werken samen met u aan een gericht houdings- en trainingsprogramma, waarmee u zelf het herstel bevordert. Binnen onze praktijk werken verschillende therapeuten, zoals de fysiotherapeut, manueel therapeut en oefentherapeut nauw samen om u uitstekende zorg te bieden.

Een hernia heeft veel impact op uw dagelijks leven. Loop niet door met klachten, maar maak nu een afspraak.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Hernia/HNP

Door de wervelkolom loopt een bundel zenuwen, bij elke ruggenwervel treedt een aantal van deze zenuwen naar buiten toe richting verschillende delen van het lichaam. De zenuwen zorgen voor aansturing van de spieren en het doorgeven van pijnsignalen aan de hersenen.

Bij een hernia is er een zenuwwortel bekneld of geprikkeld op de plek waar de zenuwen het wervelkanaal verlaten. De zenuwen kunnen daardoor signalen minder goed doorgeven en zorgen voor krachtverlies of pijn en prikkelingen in de ledematen.

In ongeveer 90% van de gevallen worden de klachten veroorzaakt door een discushernia: een tussenwervelschijf puilt uit en oefent druk uit op de zenuw waardoor de beknelling optreedt.

Bij een zuivere hernia duwt de nucleus pulposus (de geleiachtige kern van de tussenwervelschijf) uit de tussenwervelschijf, waardoor druk op de zenuw ontstaat.

De termen hernia en ischias worden nog wel eens door elkaar gebruikt, maar er is een duidelijk verschil. Beide problemen veroorzaken pijn naar het been. Alleen de oorzaak is verschillend: bij ischias is de beenzenuw de oorzaak van de pijn. Terwijl bij een hernia pijn vanuit de zenuwwortel ontstaat.

Uw fysiotherapeut onderzoekt uw klachten nauwgezet en stelt vast om welke aandoening het precies gaat en wat de mogelijke oorzaken zijn.

Symptomen bij een hernia zijn:

  • Pijn in uw onderrug;
  • Uitstralende pijn naar een been in het verloop van de zenuw;
  • Soms uitstralende pijn naar beide benen;
  • Prikkelingen, gevoelsverlies of een doof/koud gevoel in het been;
  • Krachtsverlies of verstoorde reflexen;
  • Uitstralende pijn met een scherp karakter dat doorloopt tot onder de knie, soms zelfs in het onderbeen of naar de voet;
  • Pijnklachten in het been;
  • Houdingsafhankelijke pijn.

Verder verergeren de klachten bij rek op de zenuw, zoals bij bukken of het gestrekt heffen van het been.

Via een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek inventariseert onze fysiotherapeut uw rugklachten en stelt hij een diagnose. Bij het vermoeden van een hernia past uw fysiotherapeut verschillende specifieke testen toe om een duidelijk beeld te krijgen van wat er aan de hand is in de rug. Daarna stelt hij – in samenspraak met u – een persoonlijk behandelplan op.

De meeste hernia’s worden conservatief behandeld. Dit betekent dat u niet geopereerd hoeft te worden en met fysiotherapie van uw klachten af kunt komen.

Bij twijfel sturen wij u door naar de huisarts met de vraag om aanvullend onderzoek – zoals een MRI of CT-scan – te laten doen. Dit doen wij meestal alleen als uw klachten verergeren in plaats van verminderen.

De meeste hernia’s worden conservatief behandeld, wat inhoudt dat er geen operatie nodig is om van de klachten af te komen. Uit onderzoek is gebleken dat (bed)rust niet bijdraagt aan een sneller herstel. Het is dan ook beter om rustig in beweging te blijven.

De therapeut zal verschillende aspecten van de klacht met u aanpakken:

  1. Advies over hoe u het beste met uw klachten om kunt gaan. Wat moet u wel doen om te herstellen en wat absoluut niet.
  2. Oefentherapie: de beweeglijkheid van de onderrug moet optimaal gehouden worden via belaste en onbelaste oefeningen. Vaak adviseert de fysiotherapeut u om de rug goed te strekken, hiermee gaat u het verder uitpuilen van de tussenwervelschijf tegen.
  3. Krachttraining: als de ergste pijnklachten verdwenen zijn, start u met trainen om uw rug sterker te maken en terugkerende klachten te voorkomen. Hiervoor voert u een gepersonaliseerd oefenprogramma uit, deels onder begeleiding in onze oefenzaal en deels thuis. In overleg bekijkt u wanneer dit verzwaard of opgehoogd kan worden.

Een rugoperatie wordt alleen uitgevoerd in ernstige gevallen, als de voet bijvoorbeeld verlamd is of als de pijn zo hevig is, dat het niet meer gaat. In dat geval verwijdert de chirurg de uitstulping, zodat de druk op de zenuw direct vermindert.

Na de operatie volgt een revalidatietraject bij onze fysiotherapeut. Dit traject is er voornamelijk op gericht om uw houding te verbeteren en de kracht in de rug weer op te bouwen. Zo voorkomt u terugkerende klachten.

Bent u geopereerd voor een hernia? Dan valt uw revalidatie onder de chronische aandoeningen. Dit betekent dat u voor de duur van 1 jaar een chronische machtiging voor fysiotherapie krijgt, als u van uw medisch specialist een verwijzing heeft voor fysiotherapie. De eerste 20 behandelingen worden vervolgens vergoed door uw aanvullende verzekering. Bent u niet of onvoldoende aanvullend verzekerd, dan krijgt u van ons een nota die u zelf dient te voldoen. Vanaf de 21ste behandeling worden de kosten betaald uit de basis verzekering. Per kalenderjaar wordt dan wel eerst aanspraak gedaan op het eigen risico.

Bent u niet geopereerd? Als u aanvullend verzekerd bent, dan wordt uw fysiotherapeutische behandeling volledig vergoed. Als u niet verzekerd bent, komen de kosten voor eigen rekening. U kunt zonder verwijzing bij ons terecht.

Voor kinderen tot 18 jaar wordt fysiotherapie – zonder eigen risico – vergoed vanuit de basisverzekering.

Naast een behandelplan voor uw revalidatie hebben wij ook een speciaal beweegprogramma voor rugklachten. Informeer naar de mogelijkheden bij een van onze medewerkers.

In onze praktijk werken verschillende specialisten. Zo ook manuele therapeuten, die expert zijn in het onderzoeken en behandelen van klachten in de wervelkolom. Onze manueel therapeut onderzoekt de manier waarop u beweegt en richt zich voornamelijk op het beter bewegen van de gewrichten. Eventueel assisteert de Cesaroefentherapeut u bij het aanleren van nieuwe houdingen.

Door de gecombineerde specialismen bent u zeker van uitstekende zorg.

Uw kracht en conditie op peil houden na het behandeltraject of werken aan een betere houding? Kom naar ons sportcentrum voor Fysio Fitness of Perfect Pilates®.

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

  • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
  • Specialistische therapieën
  • Innovatieve behandelmethodes
  • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
  • Modern sportcentrum
  • Prettige, open sfeer
  • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten