Frozen shoulder

Zit uw schouder vast en is deze erg stijf? Misschien heeft u wel een ‘frozen shoulder’. Bij een frozen shoulder is het gewrichtskapsel stijf geworden, waardoor u uw arm niet of nauwelijks kunt bewegen. Ook kunt u veel pijn in uw schouder hebben.

Een frozen shoulder kan ontstaan door een (klein) trauma, zoals een val of een ongeluk, of een operatie. Soms is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Onze schouderspecialist brengt nauwkeurig uw klachten en mogelijke oorzaken in kaart en stelt een maatwerk behandelplan voor u op.

Blijf niet langer doorlopen met pijn of een bewegingsbeperking: onze fysiotherapeuten helpen u zo goed mogelijk van uw klachten af.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Frozen shoulder

Een frozen shoulder is het resultaat van een ontstoken gewrichtskapsel van de schouder. Een andere medische term voor deze aandoening is ‘capsulitis adhaesiva ’.

Het kapsel van de schouder verbindt de schouderkom met de kop van de bovenarm. Deze vangt de eindstandige bewegingen in het schoudergewricht op, zodat uw schouder niet uit de kom kan schieten. Bij een frozen shoulder ontstaat er een verdikking/verkleving van dit kapsel dat om de schouder zit. Het gevolg? Bewegen gaat moeilijker en u krijgt flinke pijnklachten in uw schouder.

Een frozen shoulder treedt vaker op bij cliënten:

  • tussen de 40 en 60 jaar;
  • met diabetes;
  • na operaties in het schoudergebied.

Toch is het nog steeds niet bekend waarom iemand een frozen shoulder krijgt. U kunt ook een frozen shoulder krijgen zonder dat hiervoor een directe oorzaak voor is.

In de acute fase voelt u pijn aan de buitenzijde van de schouder, die eventueel uitstraalt over de bovenarm. In ernstige gevallen kunt u de pijn zelfs tot in de hand voelen.

Een ander groot probleem zijn de bewegingsbeperkingen: voornamelijk het naar buiten draaien en optillen van de arm worden vermeden vanwege de pijn. Ook snelle en onverwachte armbewegingen kunnen hevige pijn geven.

Een frozen shoulder wordt onderverdeeld in 3 fasen:

1. Freezing/bevriezen

Deze fase duurt 2 tot 9 maanden en is vaak het meest pijnlijk. De pijn en stijfheid nemen toe en de pijn ‘s nachts wordt als het meest heftig ervaren.

2. Frozen/bevroren

Deze fase duurt 4 tot 12 maanden, waarin de stijfheid van de schouder het grootste probleem is. De pijn neemt in deze fase geleidelijk af en is voornamelijk aanwezig in eindstandige bewegingen.

3. Thawing/ontdooien

Deze fase kan enkele maanden, maar in sommige gevallen ook jaren duren. De bewegingsvrijheid van de schouder neemt langzaam toe tot de klachten helemaal verdwenen zijn.

In onze praktijk werken een aantal gespecialiseerde schoudertherapeuten die u kunnen begeleiden in de behandeling van een frozen shoulder. Uw schoudertherapeut beoordeelt in welke fase de frozen shoulder zich bevindt en wat een passende behandeling of advies is.

Ook is het mogelijk dat uw therapeut u adviseert om een verwijzing bij de huisarts te vragen, zodat u een machtiging voor chronische klachten krijgt. Dit omdat het revalidatietraject bij een frozen shoulder langdurig kan zijn.

Het hersteltraject bij een frozen shoulder verloopt bij iedereen anders: om optimaal te kunnen herstellen heeft u een behandelplan nodig dat specifiek op u is aangepast.

In de freezing fase is het bijvoorbeeld belangrijk om uw beweegpatroon aan te passen en binnen de pijngrenzen te bewegen. In deze fase kan uw schouderfysiotherapeut u alleen advies geven en wordt afgeraden om ‘hands on’ te behandelen.

Vanaf de frozen fase kan uw schouderfysiotherapeut u ‘hands on’ verder helpen met revalideren. Dit doet u samen door – pijnvrij – de beweeglijkheid van de schouder te vergroten en de kracht en stabiliteit in de schouder weer te verbeteren via oefentherapie in onze trainingszaal.

Houdt u – ondanks de schoudertherapie – restklachten? Dan is er de mogelijkheid om een corticosteroïden-injectie te plaatsen in overleg met de huisarts. In het uiterste – en zeldzame – geval is een schouderoperatie nodig, waarbij de chirurg het kapsel onder narcose losmaakt.

Naast een behandelplan voor uw revalidatie hebben wij ook een speciaal beweegprogramma voor schouderklachten. Wilt u meer kracht opbouwen en pijnklachten verminderen? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden bij een van onze schouderspecialisten.

Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt uw fysiotherapeutische behandeling volledig vergoed. Als u niet verzekerd bent, komen de kosten voor eigen rekening. U kunt zonder verwijzing bij ons terecht.

In ons team werken ervaren schouderspecialisten die u graag helpen. Onze therapeuten zijn, door jaarlijkse studie en scholing, op de hoogte van moderne behandeltechnieken. Daarnaast beschikt onze praktijk over echografie en shockwave apparatuur . Deze zetten wij regelmatig in bij schouderklachten als onderdeel van uw herstel, eventueel aangevuld met manuele therapie.

Verder werkt u – onder begeleiding van de schoudertherapeut – in ons moderne sportcentrum aan het versterken van uw schouderspieren.

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

  • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
  • Specialistische therapieën
  • Innovatieve behandelmethodes
  • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
  • Modern sportcentrum
  • Prettige, open sfeer
  • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten