Nieuwe heup/heupprothese

Als u langdurig hevige pijnklachten aan uw heup heeft, kan de chirurg – in overleg met u – besluiten om een nieuwe heup te plaatsen. Na de operatie helpt onze fysiotherapeut u om zo goed mogelijk weer in beweging te komen en uw dagelijkse leven op te pakken.

Staat u voor een heupoperatie of is deze net uitgevoerd? Wij helpen u goed en verantwoord revalideren! Maak nu een afspraak.

077 475 1505 Naar contact

Revalidatie & therapie

Afspraak maken bij de fysiotherapeut?

Nieuwe heup/heupprothese

Een totale heupoperatie wordt uitgevoerd op het moment dat de pijn in de heup door bijvoorbeeld artrose zo hevig is, dat u niet meer normaal kunt functioneren. Of als u uw heup gebroken heeft door een val of ongeluk.

Het kraakbeen dat tussen de heupkop en heupkom zit, zorgt voor een optimale glijbaarheid van de botten ten opzichte van elkaar en heeft een schokdempende werking. Als dit kraakbeen verdwijnt komen de botstructuren in de heup steeds dichter bij elkaar. Het lichaam kan vervolgens als reactie osteofyt aanmaken. Daardoor ontstaan er botachtige uitgroeiingen aan de randen van het gewricht. Dit doet het lichaam om het gewricht breder te maken zodat de druk over een groter oppervalk verdeeld wordt. Dit proces kan zo’n hevige pijn veroorzaken dat uw orthopeed besluit om de heup te opereren.

Bij een totale heupprothese vervangt de orthopeed de volledige heup: zowel de kop, als de kom van de heup. Hij kiest hierbij voor een gecementeerde of ongecementeerde heupprothese:

  • Gecementeerde heupprothese: de chirurg vult de ruimte tussen de steel van de prothese op met botcement.
  • Ongecementeerde heupprothese: de chirurg zet de componenten van de prothese in het bot vast, het bot groeit hierop vast.

Symptomen, waarbij de orthopeed – in overleg met u – kan besluiten om te opereren, zijn:

  • Bewegingen van de heup voelen stijf en pijnlijk aan;
  • Ochtendstijfheid: u moet ’s ochtends even op gang komen voordat de stijfheid verdwijnt;
  • Krachtsverlies bij het heffen van het been naar opzij (abductie);
  • Pijn in de heup na een ongeluk of val;
  • Steunen op het aangedane been lukt niet;
  • Lopen is nauwelijks mogelijk;
  • Het aangedane been kan korter zijn dan het andere been, dit komt omdat het dijbeen naar boven geschoven is.

Vaak zijn de klachten zo ernstig, dat eerdere vormen van therapie en/of medicatie onvoldoende effect hebben opgeleverd. Pas dan kan de specialist – in samenspraak met u – overgaan tot een operatie. Erna kunt u in onze praktijk terecht voor maatwerk revalidatie .

Na een heupoperatie verwijst de orthopeed u door naar de fysiotherapeut.

Als u niet in staat bent om naar onze praktijk te komen, dan bezoekt onze fysiotherapeut u aan huis. Tijdens het vraaggesprek inventariseert hij wat uw klachten op dat moment zijn en hoe het verloop van de klachten de afgelopen tijd was.

Hierna voert uw therapeut lichamelijk onderzoek uit om de beweeglijkheid van uw heup na de operatie te onderzoeken. Ook beoordeelt u samen hoe het dagelijks functioneren verloopt. In overleg stelt uw fysiotherapeut een revalidatieplan op voor de komende maanden.

Het herstel na een operatie vraagt tijd en geduld: een revalidatietraject neemt 6 tot 12 maanden in beslag. Dit is ook afhankelijk van uw fitheid, einddoel en activiteitenniveau. Bij de begeleiding volgt uw fysiotherapeut het protocol van de beroepsvereniging: u bent daarmee zeker van uitstekende zorg.

In het begin krijgt u vooral informatie en advies over leefregels en beweging. Het is belangrijk dat u meteen na de operatie start met bewegen via een oefenschema. Hiermee bouwt u de mobiliteit en kracht van de heup op.

Daarna volgt oefentherapie – onder begeleiding door uw fysiotherapeut – op basis van uw einddoel en de protocollen vanuit de beroepsvereniging. Allereerst doet u rustige oefeningen om te voorkomen dat uw heup te stijf wordt. Verder is het goed leren lopen en fietsen bij de start van de revalidatie erg belangrijk.

In een latere fase breidt uw fysiotherapeut uw revalidatie uit met het opbouwen van stabiliteit, kracht en conditie.

Na het plaatsen van een nieuwe heup valt uw revalidatie onder de chronische aandoeningen. Dit betekent dat u voor de duur van 1 jaar een chronische machtiging voor fysiotherapie krijgt. Hiervoor heeft u wel een verwijzing nodig van de specialist. De eerste 20 behandelingen worden vervolgens vergoed door uw aanvullende verzekering. Bent u niet of onvoldoende aanvullend verzekerd, dan krijgt u van ons een nota die u zelf dient te voldoen. Vanaf de 21ste behandeling worden de kosten betaald uit de basisverzekering. Per kalenderjaar wordt dan wel eerst aanspraak gedaan op het eigen risico.

Naast een behandelplan voor uw revalidatie hebben wij ook een speciaal beweegprogramma voor heupklachten. Informeer naar de mogelijkheden bij een van onze medewerkers.

Binnen onze praktijk zijn verschillende fysiotherapeuten werkzaam die hun krachten bundelen voor optimale zorg. Zo kunt u onder 1 dak terecht voor bijvoorbeeld echografiemanuele therapiebekkentherapie en sportfysiotherapie. Uw zorg is altijd goed en snel georganiseerd!

Uw kracht en conditie op peil houden na het behandeltraject? Kom naar ons sportcentrum voor Fysio Fitness of Perfect Pilates®.

Reviews en ervaringen

Dit maakt onze praktijk uniek:

  • Brede fysiotherapeutische kennis onder 1 dak
  • Specialistische therapieën
  • Innovatieve behandelmethodes
  • Specialistische zorg bij chronische aandoeningen
  • Modern sportcentrum
  • Prettige, open sfeer
  • Enthousiaste en gedreven fysiotherapeuten